• Facebook
  • Twitter
  • RSS
  • Navigator

Aktuality

Krajani navštívili Radio Prague International

Nahlédnout do zákulisí médií, která propojují Českou republiku se svými krajanými po celém světě měli možnost účastníci Letního kurzu češtiny pro krajany. Jedinečnou možnost setkat se s tvůrci programů z Radio Prague International využilo všech 60 účastníků kurzu, který se koná v rámci Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí ve spolupráci s Domem zahraniční spolupráce a Ministerstvem zahraničních věcí.

4. srpna 2023


Program FAST – rychlá a efektivní cesta k zahájení studia na vysoké škole

Máte zájem o studium na vysoké škole a již ovládáte češtinu na úrovni B1? Máme pro vás skvělou možnost – program FAST. Za pouhé dva semestry získáte znalost češtiny na úrovni B2+ až C1, která vám otevře dveře ke studiu na vysoké škole. Úspěšní studenti obdrží osvědčení o jazykových znalostech, které uznává více než 80 fakult veřejných škol.

19. června 2023


Sympozia mi slouží jako zdroj inspirace a motivace

Je nejvěrnější účastnice Metodického SYMPOZIA pro vyučující ze zahraničí a její infografiky vznikající z každé hodiny jsou hitem. S Annou Jakubowskou z varšavské univerzity jsem si povídala o inspiracích, které čerpá ze sympozia pro svoji výuku, a o záludnostech češtiny.

15. června 2023


Poděbrady: úspěch ukrajinských studentů a kompletní anglická přípravka přijata na VŠ

Všechno zlé se může obrátit v něco dobré. Loňské dramatické události změnily život mnoha lidem, ale díky štědrému příspěvku The Kellner Foundation jsme byli schopni přinést naději do života 26 ukrajinských studentů. Na nedávné slavnostní události na závěr akademického roku převzali spolu s dalším studenty ve Studijním středisku v Poděbradech své certifikáty a osvědčení.

11. června 2023


Za 100 termínů zkoušek pro účely udělování státního občanství České republiky jsme vyzkoušeli více než 25 tisíc kandidátů

Již 100. zkoušku pro účely udělování státního občanství České republiky pořádá v sobotu 20. května 2023 Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy (ÚJOP UK). Zkouška se zaměřuje na znalost reálií a českého jazyka a je určena všem cizincům, kteří žádají o získání občanství České republiky.

19. května 2023


Nejvyšší ocenění na Mezinárodní konferenci zahraničních studentů češtiny získali studující z Polska a Ukrajiny

Hlavní ceny na Mezinárodní konferenci zahraničních studentů češtiny získaly v pátek 28. dubna v disciplíně překlad Kinga Stanaszek z Univerzity ve Varšavě a v disciplíně tematických a odborných prezentací Anhelina Fitsai z Ukrajiny a Maria Krośkiewicz z Univerzity ve Varšavě.

2. května 2023


Na Mezinárodním studijním veletrhu v Hanoji prezentoval ÚJOP UK možnosti studia na Univerzitě Karlově

Na nedávném studijním veletrhu Begin Edu Fair v Hanoji se představilo mnoho prestižních univerzit z celého světa, mezi nimiž nechyběla ani Univerzita Karlova. Za Ústav jazykové a odborné přípravy (ÚJOP UK) prezentovala studijní příležitosti a možnosti pro zájemce z Vietnamu ředitelka Dana Hůlková Nývltová a její zástupkyně Barbora Štindlová.

28. dubna 2023


Studenti si užili Velikonoce na poděbradském zámku

Velikonoce, jeden z nejvýznamnějších křesťanských svátků, se slaví po celém světě. I když jsou především křesťanským svátkem, stávají se stále více svátkem pro všechny lidi bez ohledu na náboženství. Na poděbradském zámku si studenti užili předčasnou oslavu Velikonoc.

14. dubna 2023


Rekvalifikační kurz zásadně mění ukrajinským ženám kvalitu života

Téměř tři desítky ukrajinských žen v České republice úspěšně dokončily 60hodinový rekvalifikační kurz češtiny, který pořádal Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy. Ve výukových prostorách Centra Voršilská byla uspořádána 31. března u příležitosti ukončení výuky malá slavnost, kde studentky převzaly oficiální osvědčení o absolvování kurzu.

12. dubna 2023


Kterak Jožin z bažin Benceho do Prahy přivedl

Jednoho dne si Bence Bolla na webové stránce Eötvös Loránd University v Budapešti všiml upozornění, že byl zahájen výběrového řízení do programů Erasmus+ a studenti mohou posílat přihlášky. Rozhodl se vyzkoušet si své znalosti bohemisty a zažádal o stáž na Ústavu jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy.

3. dubna 2023