• Facebook
  • Twitter
  • RSS
  • Navigator
  • Test2
  • test projekty gauk

test projekty gauk

Výsledky projektu Koordinace neuronální aktivity u modelu schizofrenie neonatální lézí ventrálního hipokampu

Výsledky

▼▲Typ výsledku ▼▲Autor celku ▼▲Název celku
(Celkem 1 zázn.)
Branislav Krajcovic, Iveta Fajnerova, Jiri Horacek, Eduard Kelemen, Stepan Kubik, Jan Svoboda, Ales Stuchlik. Neural and neuronal discoordination in schizophrenia: From ensembles through networks to symptoms. Acta Physiologica, 2019, sv. Volume 226 / Issue 4, s. 1–29. ISSN 1748-1716. IF 5.9. [Článek v časopise]
Schizofrenie je komplexní neuropsychiatrické onemcnění, které je charakteristické rozmanitou sadou příznaků i subklinických projevů. Patofyziologie vzniku tohoto onemocnění není dostatečně objasněna. Narušení kognice – například zpracování kontextuální informace anebo rozlišení mezi relevantním/irelevantním – je považováno za základní rys schizofrenie, ze kterého následně vznikají navenek více či méně zjevné symptomy dezorganizace, halucinací a bludů.
V tomto široce pojatém přehledovém článku se na několika biologických úrovních detailně věnujeme hledání neurofyziologických mechanismů vzniku kognitivně-behaviorálních manifestací schizofrenie. Za tímto účelem čerpáme jak z animálních, tak humánních studií. Tato práce je založena na hypotéze tzv. neuronální diskoordinace, dle které jsou příznaky schizofrenie způsobeny narušením koordinace aktivity populací neuronů. V článku se nejprve věnujeme molekulárním abnormalitám, které byly pozorovány u pacientů, a poté jejich vlivu na interakci mezi inhibičními a excitačními neurony. Následně ukazujeme možné cesty jak narušení rovnováhy excitace-inhibice mezi neurony vede k diskoordinaci aktivity v lokálních neuronálních sítích i velkých neuronálních obvodech napříč mozkem. V závěru je objasněn způsob, jakým narušení koordinace neuronální aktivity vede ke kognitivně-behaviorálním symptomům i jemnějším abnormalitám pozorovaných u pacientů trpících schizofrenií.
Poslední změna: 31. květen 2022 14:50 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: