• Facebook
  • Twitter
  • RSS
  • Navigator
  • Test2
  • test projekty gauk

test projekty gauk

Výsledky projektu Etika mezi rozumem a zjevením - rozbor morálně-teologického díla Augustina Zippeho

Výsledky

▼▲Typ výsledku ▼▲Autor celku ▼▲Název celku
(Celkem 5 zázn.)
Lorman, Jaroslav. Rozum osvícený vírou - Poznámky k problematickému vztahu rozumu a zjevení na příkladech textů Augustina Zippeho a dalších soudobých morálních teologů. In Lorman, Jaroslav, Tinková, Daniela. Duchovní tvář českého a moravského osvícenství. Post tenebras spero lucem. Praha: Univerzita Karlova v Praze , 2009. s. 252–270. ISBN 978-80-7308-246-8. [Kapitola nebo část knihy]
Studie se zabývá vztahem zjevení a rozumu v morálně-teologických pracích josefinského věku autorů Augustina Zippeho, Ignaze von Fabianiho, Franze Fritsche, Josefa Laubera.
Příklady jejich textů ukazují, že teologické dílo konce 18. století nelze posuzovat optikou teze o sekularizaci coby oddělení světa víry a světa rozumu. Všichni zmiňovaní autoři trvají na klíčovém významu obou pramenů mravnosti (rozum i zjevení), které jsou vzájemně komplementární.
Studie je doprovozena třemi dobovými emblematy k tématu vztahu víry a rozumu.
Lorman, Jaroslav . Morálně-teologický koncept Augustina Zippeho (1746/7-1816), morální teologa na přelomu epoch. Studia theologica, 2009, sv. 35, s. 25–41. ISSN 1212-8570. IF 13. [Článek v časopise]
Hlavním záměrem příspěvku bylo připomenout otevřenost teologické práce morálního teologa doby josefinismu Augustina Zippeho (1746/7-1816). Zippe je obeznámen kromě tradice vlastního oboru (především s patristickými texty) i s díly tradice filosofické (Platón, Epiktétos, Seneca, Marcus Aurelius) i raněnovověké provenience (Shaftesbury, Hutcheson, Butler, Locke, Hume).
Lorman, Jaroslav, Pozvánka na kolokvium Od barokní piety k interiorizaci víry. [Jiný výsledek]
Lorman, Jaroslav, Disertační doktorská práce [Jiný výsledek]
Lorman, Jaroslav, Disertační doktorská práce [Jiný výsledek]
Poslední změna: 31. květen 2022 14:50 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: