Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       VŠ by letos měly přijmout až o 12 procent studentů méně

VŠ by letos měly přijmout až o 12 procent studentů méně

24.4.2012, Rubrika: Příloha - Vysoké školy, Strana: 56, Autor: (čtk), Téma: Ostatní

Vysoké školy by měly v příštím akademickém roce přijmout o 11 procent méně bakalářů a o 12 procent méně studentů navazujícího magisterského studia. Novinářům to minulý čtvrtek řekl předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer s tím, že tak to navrhuje ministerstvo školství. Školy, jejichž absolventi se potýkají s nezaměstnaností, by pak prý měly přijmout ještě méně studentů. Teoreticky mohou školy nabrat uchazečů, kolik chtějí, ministerstvo jim to však nezaplatí.

„Zaprvé skutečně klesá počet lidí, kteří by mohli aspirovat na studium na vysoké škole. Zadruhé pokud by neklesl počet financovaných studentů, tak se sníží normativ, to znamená klesnou průměrné výdaje na jednoho studenta,“ uvedl Fischer. Vadí mu však, že ministerstvo představilo školám tento návrh až nyní, kdy už do přijímacích zkoušek nezbývá moc času, a školy tak o plánu nemohou diskutovat.

V magisterských programech pokračují tři čtvrtiny bakalářů

V tomto akademickém roce se zapsalo do bakalářského studia přes 86 000 lidí, asi tři čtvrtiny populačního ročníku. Přitom podle plánu ministerstva by měly do roku 2015 jít studovat do bakalářského programu jen dvě třetiny ročníku.

Ještě větší pokles čeká v příštích letech magistry. Nyní na dvouleté navazující programy odchází studovat 37 000 lidí, asi 76 procent čerstvých absolventů bakalářského studia. „Z těch, kteří ukončí bakalářské studium, jenom polovina má postoupit do navazujícího magisterského studia,“ vysvětlil Fischer plány ministerstva. Úřad tak chce bojovat proti obrovskému počtu lidí mířících na vysoké školy.

Ministerstvo chce však tímto krokem zároveň šetřit, méně studentů totiž znamená méně výdajů. Podle střednědobého výhledu by měl školám příští rok klesnout rozpočet o 14 procent, ze současných 18,8 miliardy na 16,1 miliardy. Důsledkem menšího počtu studentů přijímaných na veřejné vysoké školy by podle Fischera byl nárůst uchazečů o soukromé VŠ. Ty by prý volili hlavně zájemci o navazující magisterské studium, na této formě se totiž propad počtu přijímaných projeví výrazněji.

V současnosti je v Česku více než 300 000 studentů vysokých škol.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:29

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze