Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nová kampaň poučí studenty o možnostech studia a stáží v EU

Nová kampaň poučí studenty o možnostech studia a stáží v EU

Praha 5. dubna (ČTK)

Možnosti studia a stáží v EU bude propagovat nová kampaň, studentům představí nabídku nejrůznějších vzdělávacích programů. Na školách se tak objeví plakáty připomínající slavné absolventy evropských univerzit, na vybraných školách se také budou konat besedy s těmi, co už na podobný pobyt do zahraničí vyjeli. Do loňského roku tak v rámci projektu Erasmus učinilo na 50.000 Čechů, tito lidé pak také lépe najdou práci, upozornil Karel Barták z generálního ředitelství pro vzdělávání a kulturu Evropské komise.

    Kampaň Příležitost k příležitostem organizuje informační síť Europe Direct, informační centra najdou zájemci v deseti městech ČR. Na střední a vysoké školy putují plakáty s nápisy jako Einstein sbalil profesorovu dceru na univerzitě v Zürichu nebo Darwin přerazil spolužákovi čelist veslem na univerzitě v Oxfordu, které mají úsměvnou formou přilákat studenty ke studiu v cizině.

    "Poptávka neustále ve všech členských státech převyšuje nabídku," upozornil ale Barták na velký zájem o vzdělání v evropských zemích. Zatímco v EU vyjedou na studia nebo stáž do ciziny průměrně 4,5 procenta studentů, v Česku je to více než šest procent. Mezi nejoblíbenější destinace českých studentů patří Německo, Francie, Španělsko a Velká Británie, průměrná délka pobytu je šest měsíců.

    Vzdělávání v zahraničí ale není jen pro vysokoškoláky. Vedle Erasmu fungují další programy zaměřené na dospělé, učitele nebo na mezinárodní spolupráci škol. Právě s rozmanitou nabídkou vzdělávacích akcí poradí střediska Europe Direct, jejich seznam je na webu ExternĂ­ odkaz www.europe-direct.cz.

    Odborníci doporučují strávit část studia v zahraničí nejen kvůli nabytí nových znalostí, ale hlavně kvůli zlepšení jazyků a celkovému rozvoji osobnosti mladého člověka. "Mnoho studentů se díky studijním pobytům a stážím stará v zahraničí poprvé samo o sebe - musí vyžít s měsíčním stipendiem, vařit, prát si nebo vyřídit potřebné formality. Všechny výše zmíněné dovednosti a zkušenosti, které studenti získají na zahraničním výjezdu, jim přinášejí nové příležitosti a především usnadňují pozici na pracovním trhu," upozornila Tereza Sanjuan z Europe Direct. Ti, co studium v cizině absolvovali, proto budou středoškolákům a vysokoškolákům popisovat své zkušenosti na besedách ve školách.

    Evropská komise (EK) plánuje v programu Erasmus pro všechny navýšit na léta 2014 až 2020 rozpočet o 70 procent. Na výměnný zahraniční pobyt by tak mohla vyjet až pětina všech studentů.


    kli mal


Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:26

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze