Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kde najít půl miliardy na obnovu?

Kde najít půl miliardy na obnovu?

2.4.2012    Mladá fronta DNES    Strana 2    Kraj Liberecký

Oheň zničil střechu zámku a druhé patro. Požár trval tři dny a zásah hasičů komplikoval mráz

ZAHRÁDKY (ouš) Obec Zahrádky by ráda viděla zámek v bývalé kráse. Starosta Ladislav Chvojka však ví, kolik peněz by jeho rekonstrukce stála a jak složité by bylo sehnat je. Půl miliardy korun by znamenalo velké sousto jak pro Karlovu univerzitu, tak i pro kohokoliv, kdo by od ní vyhořelou památku koupil. Roční příjmy univerzity činí sedm miliard korun.


            „Univerzita nechala po požáru zakrýt zámek novou střechou. Z budovy byly vyvezeny zbytky propadlých stropů nebo zničených příček,“ konstatoval starosta. „Fasáda kupodivu požár přežila. Při pohledu zvenčí ve směru od silnice zámek naši obec nehyzdí a stopy po požáru nejsou patrné.“


            Podle starosty univerzita otvírá zámek pro veřejnost jednou do roka - při Zahrádeckých slavnostech. Návštěvníci se dostanou na nádvoří a do jedné třetiny zámeckých sklepů.


            Požár vypukl v zámku 30. ledna 2003 odpoledne. Oheň zničil střechu a celé druhé patro. Dílo zkázy dokonala voda a mráz. Pojišťovna vyčíslila škodu na více než 90 milionů korun. Ohnisko požáru zjistili hasiči v předsíni jednoho z pokojů ve třetím nadzemním podlaží. Příčinou byla pravděpodobně zapnutá elektrická přenosná svítilna bez skleněného krytu. Požár trval tři dny a jeho likvidaci komplikoval silný mráz a propadající se měděná střecha, skrz níž se voda nedostala k ohni. Těsně před živelnou pohromou prošel zámek rozsáhlou rekonstrukcí. Nacházela se v něm nejen jazyková škola, ale i hotel s 96 lůžky, školící středisko, fitness centrum, restaurace a vinárna.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:25

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze