Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nové poplatky na VŠ: za zápis i druhou školu

Nové poplatky na VŠ: za zápis i druhou školu

2.4.2012    Hospodářské noviny    Strana 1    Titulní strana, autor: Petr Weikert       


Premiér nečas řekl, za co se má platit na univerzitách


Školné neprošlo, ale za vysokou školu se platit bude. Každý dá za studium minimálně několik tisíc korun. Pokud by si studium prodloužil nebo chtěl studovat další univerzitu, půjde podle premiéra Petra Nečase dokonce o desítky tisíc.


            Největší změnou, která se dotkne všech vysokoškoláků, by mělo být takzvané zápisné. „Se zástupci vysokých škol se bavíme o částce dva až tři tisíce korun za rok,“ řekl HN Nečas.


            Další změnou má být zavedení školného pro ty studenty, kteří studují dvě vysoké školy zároveň. Platili by jen na jedné škole, a to částku pohybující se mezi 20 a 25 tisíci korunami. Stejnou sumu by měli vydat ti, kdo si studium na škole protáhnou.


            Padl by tak nynější systém, kdy mají například studenti tříletých bakalářských oborů na dokončení školy čtyři roky a školné začínají platit až započatý pátý rok. „Částky by se odvíjely od normativů nákladů, které na to studium jsou,“ nastínil premiér. Studenti humanitních oborů by tak platili méně než vysokoškoláci na technických oborech, kde je potřeba financovat výzkum nebo vybavení.


Platby za studium v zahraničí se hodně liší. Českému modelu, jak jej plánuje vláda, se podobá ten německý. Studenti tam neplatí školné, přispívají ale v přepočtu třemi tisíci studentské unii každý rok. Ve Francii nebo Nizozemsku se školné pohybuje v přepočtu kolem 20 až 30 tisíc korun.


            Postoj premiéra se blíží plánům, které ve změti ostatních návrhů představil odcházející ministr školství Josef Dobeš (VV). Vláda se zavázala změny ve školství schválit do příštího roku, už nyní je ale jasné, že zákony připravit nestihne.


            Shodne se na nich ale s koaličními partnery i zástupci vysokých škol. „Mezi rektory mají šanci tyto návrhy projít. Chybí ale legislativa, která by je upravovala,“ upozornil rektor VŠE Richard Hindls.


            Koaliční TOP 09 souhlasí s placením za prodloužené a dvojí studium. „Zápisné ale není věc, kterou bychom měli v koalici dojednanou. Nám zejména chybí zákon o finanční pomoci studentům a až teprve na jeho základě je možné bavit se o dalších věcech, jako jsou vstupní poplatky nebo třeba zavedení školného,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Zákon sice ministerstvo školství nachystalo, podle TOP 09 se ale musí přepracovat.


***


Za co mají studenti vysokých škol platit Zápisné Nyní: 0 Podle plánu: 2 až 3 tisíce korun ročně Za druhou vysokou školu Nyní: 0 Podle plánu: 20 až 25 tisíc korun ročně Za prodloužení studia Nyní: 15 000 až 17 250 Podle plánu: 20 až 25 tisíc korun ročně






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:25

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze