Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzitní nemocnice budou mít lepší podmínky než fakultní

Univerzitní nemocnice budou mít lepší podmínky než fakultní

16.4.2012    Zdravotnické noviny - ZDN  str. 11  Pro lůžková zařízení Mgr. Martin Plíšek Zdravotnictví  

V současnosti u nás funguje síť fakultních nemocnic, jejichž zřizovatelem je ministerstvo zdravotnictví. Od ostatních „obyčejných“ nemocnic se liší tím, že umožňují praktickou výuku budoucích lékařů a zároveň provádějí vědeckou a výzkumnou činnost na nejvyšší úrovni.


Nynější právní úprava však již nevyhovuje nejen z hlediska financování, ale také neposkytuje vhodné podmínky pro efektivní spolupráci s lékařskými fakultami.

Proto přicházíme s návrhem věcného záměru nového zákona o univerzitních nemocnicích, který by mohl nabýt účinnosti v roce 2014. V rámci nového zákona hodláme prosadit odpolitizování fakultních nemocnic. Jejich ředitele bude jmenovat správní rada na základě výběrového řízení. Členy správní rady, která bude mít na starosti strategické řízení, jmenuje ministr zdravotnictví, rektor vysoké školy a rada kraje, na jehož území se nemocnice nachází. Nejvýše dva členové se budou vybírat z řad zaměstnanců nemocnice. Jako poradní orgán se zřídí vědecká rada, kterou jmenuje ředitel nemocnice a děkan lékařské fakulty.

Univerzitní nemocnice budou mít neziskový charakter. Je třeba ale upozornit, že nezisková povaha neznamená zákaz vytváření zisku. Jde pouze o to, že tvorba zisku nebude primárním účelem. Pokud zisk vytvoří, např. v rámci výzkumné činnosti, zůstává nemocnici pro její vlastní potřeby a nebude převáděn vysokým školám nebo státu. Důležité je, že nemocnice bude oprávněna použít příjmy z veřejného zdravotního pojištění pouze na úhradu nákladů spojených s poskytováním zdravotních služeb. Další příjmy nemocnic budou tvořit podpora výzkumu, vývoje a inovací z veřejných prostředků, dotace na investiční akce nebo výnosy z majetku. S ohledem na to, že v univerzitních nemocnicích bude poskytována vysoce specializovaná odborná zdravotní péče, budou mít zdravotní pojišťovny ze zákona povinnost s nimi uzavřít smlouvu o úhradě zdravotních služeb.

Základem pro fungování univerzitních nemocnic bude smlouva s vysokou školou, která upraví podmínky pro uskutečňování výuky a také celou oblast pracovněprávních vztahů, jako je rozdělení náplně práce, úvazků a rozvržení a způsob evidence pracovní doby.

Naším cílem je, aby fakultní nemocnice nadále představovaly základní prvky páteřní sítě zdravotnických zařízení v České republice. Jejich role při výuce budoucích lékařů zůstane klíčová, proto potřebují příznivější podmínky pro své fungování. Transformace na univerzitní nemocnice a nová právní úprava jim to umožní.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:28

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze