Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vládní koalice hledá ministra mezi akademiky, ve školství to vře

Vládní koalice hledá ministra mezi akademiky, ve školství to vře

27.4.2012    Právo    Strana 2    Zpravodajství, autor:  dan, ČTK

Nový ministr školství by neměl být politik, ale uznávaná osobnost z akademického světa. Lídři koalice se již dohodli, že pokud vláda přežije dnešní hlasování o důvěře, tak místo ministra školství nepřipadne žádné straně. Mezitím se kantoři zlobí kvůli krácení platů, obce protestují proti změnám ve financování a VŠ nevědí, na čem jsou.

            „Je dohoda na tom, že se pokusíme vyhledat nějakého nezávislého odborníka z akademické sféry, který by pomohl napravit koalici i ministerstvu pošramocenou pověst,“ řekl Právu zdroj z vládní koalice.

            Dodal, že další tahanice o ministerstvo by v nestabilní době mohla být pro vládu smrtelná.

„Na toto téma nás teprve čekají jednání s koaličními partnery. Nejprve musí získat vláda důvěru ve Sněmovně, pak teprve můžeme obsazovat posty,“ poznamenala členka školského výboru a platformy „peakovců“ Dagmar Navrátilová.

Křeslo tedy po VV automaticky nepřevezme člen platformy, která má osm členů.

            Po odchodu Josefa Dobeše se zdálo, že šanci by mohl mít náměstek pro vysoké školství a bývalý rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm, ale spekulace o něm zatím utichly.

            Do hledáčku se dostal také další náměstek na školství, nestraník Jiří Nantl, který stojí za kontroverzním záměrem vysokoškolské reformy. Nantl se údajně zamlouval i premiérovi.

            Na ministra čeká například plzeňská právnická fakulta, která dosud neví, zda bude smět přijímat do prvního ročníku. Resort má i problémy s čerpáním miliard z evropských fondů. A jeho nový šéf by také měl navrhnout, jak by mělo vypadat zápisné na VŠ. Zda bude opravdu až osm tisíc korun ročně, jak se domlouvá koalice, a zda se bude týkat od podzimu všech studentů, nebo jenom těch nových. A reforma VŠ je také ve hvězdách.

Obce protestují

Kromě toho se bude muset ještě vypořádat i s námitkami vůči Dobešově reformě financování školství. Návrh počítá, že peníze pro základní a střední školy se už nebudou rozdělovat na hlavu, ale podle zaplněnosti tříd.

            To nadzvedlo 150 představitelů Svazu měst a obcí, kteří se včera sešli v Brně. Podle nich se to dotkne 60 procent venkovských škol a přesune část financování na rodiče a obce.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:29

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze