Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       VV představí kandidáta na nového ministra školství příští týden

VV představí kandidáta na nového ministra školství příští týden

Praha 13. dubna (ČTK)

Kandidát Věcí veřejných na nového ministra školství bude znám příští týden, rozhodne o něm výkonná rada nejmenší vládní strany. Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová, která byla mezi uvažovanými kandidáty, do čela resortu nechce. Novinářům to po dnešním mnohahodinovém jednání širšího vedení strany řekl její předseda Radek John. VV hledají nástupce za Josefa Dobeše, který nedávno skončil v čele ministerstva a odešel i ze strany.


    VV od té doby zvažují, zda na školství vyšlou svého člena, nebo nestranického odborníka, například z akademické sféry. "My víme, že ta pozice by měla být obsazena nejpozději příští týden. Neboli kandidát by měl být navržen, protože každý další den na ministerstvu školství bez ministra školství usvědčuje ten problém," řekl novinářům John.


    VV podle něj příští týden svého kandidáta na ministra představí premiéru Petru Nečasovi(ODS). Výkonná rada vybere kandidáta po víkendu "v řádu dní", uvedl John. Kromě místopředsedkyně VV a sněmovny Klasnové se dříve spekulovalo i o dalších členech vedení strany Dagmar Navrátilové či Milanu Šťovíčkovi, protože oba mají zkušenosti s pedagogickou činností.


    Dobeš na ministerstvu školství skončil k 31. březnu. Oficiálně kvůli nesouhlasu s dalšími škrty v rozpočtu, které by podle něj vedly ke snižování platů učitelů. Od začátku dubna tam působil v roli poradce, kterou ale brzy opustil kvůli negativním ohlasům v médiích. Později oznámil, že nezaplatil členský příspěvek, není tedy již členem VV. Ministerstvo školství nyní vede první náměstek Ladislav Němec.


    Vedení nejmenší vládní strany se dnes také zabývalo případem jmenovce ministra školství Pavla Dobeše. Ministr dopravy za VV minulý týden odmítl podat demisi, ačkoli se tím dostal do konfliktu s předchozím rozhodnutím grémia strany. Členové VV dnes podle Johna akceptovali Dobešovo vysvětlení. Za jeho rozhodnutím prý byla žádost premiéra Nečase o prostor pro koaliční vyjednávání.


    "Tuto věc jsme velmi komplexně probrali, grémiu jsme vysvětlili jednotlivé kroky den po dni, hodinu po hodině. Grémium přijalo vysvětlení s uspokojením," řekl John. Kvůli neuposlechnutí grémia požadoval Dobešovo vyloučení ze strany bývalý místopředseda VV Tomáš Jarolím. Podle Johna vedení strany o případném "vyhazovu" ministra dopravy z nejmenší vládní strany nejednalo.



Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:29

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze