Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zápisné už letos. Až 4000 korun za semestr

Zápisné už letos. Až 4000 korun za semestr

11.4.2012    Právo    Strana 2    Zpravodajství, autor: (tin, jim)       


Koalice se včera dohodla na zavedení zápisného na veřejných vysokých školách. Má se platit na dřevo vždy na začátku každého semestru, poprvé už letos v říjnu.


            Na rozdíl od odloženého školného, které kvůli studentským protestům odpískal exministr školství Josef Dobeš, se na něj nevztahují programy pro sociálně slabší studenty. A zavést zápisné by bylo v pravomoci škol a nebyl by nutný složitý zákon.


            Zatím není jasné, na kolik studenty zápisné vyjde. „Definitivní částku jsme nestanovili, ale bude se pohybovat v relaci dva až čtyři tisíce korun,“ sdělila vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake.


            Premiér Petr Nečas zmínil nižší cifry: „Mluvíme o částce tři až tři a půl tisíce, ale není to ještě definitivní.“ Školné podle něj nebude z technických, časových a legislativních důvodů.


            Oba politici se ale shodli, že část peněz získaných na zápisném by se měla automaticky přesměrovávat do stipendijních fondů, které mají pomáhat s financováním studia sociálně slabším studentům s mimořádně dobrým prospěchem.


            Zápisné má podle koalice pomoci odvrátit hrozbu škrtů v platech učitelů. Mechanismus této záchrany ale jasný není. Školství podle požadavků vlády už pro letošek škrtlo základnímu a regionálnímu školství (a to jsou hlavně platy) 1,9 miliardy a vysokým školám půl miliardy. Ušetřit na platy by se dalo například tak, že by vláda po zavedení zápisného znovu ubrala vysokým školám a peníze by použila na platy učitelů.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:27

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze