Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zápisné nespasí rozpočty škol, tvrdí akademici

Zápisné nespasí rozpočty škol, tvrdí akademici

12.4.2012, Rubrika: Vládní škrty, Strana: 3, Autor: čtk, Téma: Ostatní

PRAHA Skeptičtí jsou akademici k vládnímu návrhu zápisného na vysokých školách.

Peníze z poplatků by prý stejně nepokryly škrty v rozpočtu škol, tvrdí. Jasné není ani to, nakolik by peníze mohli použít na provoz.

Na zavedení zápisného na vysokých školách se lídři koalice shodli v úterý. Jeho podoba zatím není známá. Premiér Petr Nečas pouze uvedl, že podle jeho představy by se výše poplatku měla pohybovat mezi 3000 až 3500 korunami za semestr. Pokud by měli poplatek platit všichni vysokoškoláci, vybralo by se až 1,4 miliardy.

Jenže zápisné se zřejmě bude vztahovat jen na nové studenty. V tom případě by se podle šéfa Rady vysokých škol Miroslava Jašurka dalo získat na zápisném 300 milionů korun za semestr.

Školám se přitom oproti loňsku snížil rozpočet o jednu a čtvrt miliardy, o dalších 600 milionů mají univerzity přijít v rámci zmrazování výdajů. „Rozhodně by to školám nepokrylo výpadky z letošního roku,“ tvrdí Jašurek.

Navíc prý neexistuje analýza dopadů na studenty z chudých rodin. Nečas v úterý pouze uvedl, že část vybraných peněz by sloužila na stipendia pro nemajetné studenty. Částka do sedmi tisíc ročně podle Jašurka sice není nijak závratná, jedná se ale o další z poplatků, s nimiž musí zájemce o studium počítat.

Mnozí prý na vysokou raději ani nenastoupí. „Obáváme se, že to je jen první krok a pak se roztočí spirála čím dál vyšších poplatků, jak ji známe ze zahraničí,“ dodal Jašurek.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:27

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze