Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita Karlova udělí kardinálu Vlkovi historickou medaili

Univerzita Karlova udělí kardinálu Vlkovi historickou medaili

Praha 28. května (ČTK); autor: kli dvd

Kardinál Miloslav Vlk dnes na Univerzitě Karlově převezme historickou medaili. Rektor školy Václav Hampl ji Vlkovi udělil za zásluhy při rozvoji duchovních tradic. Kardinál cenu dostane ke svým 80. narozeninám, které slavil před dvěma týdny. Univerzita při té příležitosti pořádá také sympozium na téma církev v pokoncilní době.

"V radikálních dějinných proměnách, jimiž česká společnost v druhé polovině 20. století procházela a jež měly tragické dopady na tradiční instituce, jakou jsou univerzity a církve, zachoval jubilant vzácnou věrnost hodnotám a tradicím," zdůvodnil rektor udělení ocenění. Dodal, že Vlk zůstal svému přesvědčení věrný ve všech svých životních rolích, ať už jako kněz, dělník nebo vysoký představitel církve.

"Bez ohledu na přízeň či nepřízeň vnějších okolností se zasazoval o uchovávání duchovních a kulturních hodnot, o jejich rozvíjení a předávání, stejně jako o nápravu tam, kde docházelo k jejich ohrožování a ničení," uvedl rektor.

Kromě historické medaile převezme kardinál v sídle katolické teologické fakulty také slavnostní listinu. Už od roku 1999 je přitom Vlk nositelem zlaté pamětní medaile UK.

Římskokatolický kněz a církevní hodnostář, někdejší arcibiskup pražský a primas český, je od roku 1994 kardinálem. Narodil se 17. května 1932. Rodáka z Líšnice na Písecku na začátku 90. let jmenovali biskupem v Českých Budějovicích, poté se na jaře 1991 po rezignaci Františka Tomáška stal hlavou českých katolíků. Úřadu pražského arcibiskupa se ujal 1. června 1991, jeho rezignaci přijal papež Benedikt XVI. v únoru 2010.



Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:24

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze