Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektoři podpořili návrh zákona o univerzitních nemocnicích

Rektoři podpořili návrh zákona o univerzitních nemocnicích

21.5.2012    Zdravotnické noviny    Strana 8    Z domova, autor: Petra Klusáková       


Předseda České konference rektorů (ČKR) a rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl považuje předložený věcný záměr zákona o univerzitních nemocnicích za dobrý základ pro budoucí práci nad vlastním návrhem příslušného zákona.

Věcný záměr vznikal na ministerstvu zdravotnictví v úzké kooperaci s vysokými školami, lékařskými fakultami a řediteli fakultních nemocnic. V minulých dnech o věcném návrhu jednala konference rektorů, která své připomínky zaslala ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi koncem dubna.

„Při přípravě věcného záměru panovala shoda nad většinou základních otázek, tedy právní podobou univerzitních nemocnic, kterou bude specifická právnická osoba veřejnoprávní povahy. Odborníci se shodli i na neziskovém charakteru univerzitních nemocnic, podobě řídicích orgánů nemocnice i na tom, že jmenovitý výčet univerzitních nemocnic má být – včetně vazby na konkrétní univerzitu – uveden v zákoně,“ sdělil ZDN profesor Hampl.

Nezatíží univerzity nové platby?

Z velké části se podle Václava Hampla podařilo popsat i další klíčové otázky. Hlavně stěžejní prvek celého řešení, kterým je smluvní vztah mezi univerzitou (lékařskou fakultou) a nemocnicí. Vyjasnila se složitá problematika duality pracovněprávních poměrů klinických akademických pracovníků či některé aspekty spolupráce mezi univerzitou a nemocnicí ve vědě a výzkumu. Došlo i na samotný proces odstátnění nynějších fakultních nemocnic a jejich přeměny na nemocnice univerzitní.

Řada bodů návrhu však z pohledu rektorů zůstává zatím sporná. „Přetrvávající připomínky České konference rektorů se týkají zejména nedostatečných záruk, že nedojde k finančnímu zatěžování univerzit a lékařských fakult novými platbami, například za umožnění klinické a praktické výuky v univerzitních nemocnicích. Také dosud není určen poměr zastoupení ministerstva zdravotnictví a univerzity ve správní radě nemocnic. Chybí i základní kvalifikační podmínky pro přednosty klinik a další vedoucí zaměstnance nemocnice, které by již měly být uvedeny v zákoně,“ vypočetl na závěr problematické body profesor Hampl.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:24

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze