Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Květen 2012
Dětský uzel aktuálního dokumentu Novým ministrem školství by se mohl stát bývalý rektor Petr Fiala

Novým ministrem školství by se mohl stát bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala. Že je premiérovým favoritem, nevyloučili zástupci koaličních stran. 47letý politolog působí teď jako poradce Petra Nečase pro vědu. On sám ale zatím nepotvrdil, jestli o ministerskou funkci stojí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zápisné na vysoké školy bude. Ale až od ledna 2013

Zápisné by mohli zaplatit poprvé studenti veřejných vysokých škol na začátku letního semestru v roce 2013. Uvedl to nový ministr školství Petr Fiala v České televizi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zápisné - přejmenované školné?

Před 11 dny se jako nový ministr školství přihlásil k zápisnému na vysokých školách. Ministr Petr Fiala však počítá s tím, že zavedení zápisného musí předcházet analýza sociálních dopadů tohoto kroku. Připomeňme, že Nečasova vláda před několika týdny ustoupila od zavedení školného

Dětský uzel aktuálního dokumentu Z MŠMT odejde Dita Schautová, která vede odbor evropských fondů

Z ministerstva školství (MŠMT) ke konci května odejde Dita Schautová, která byla pověřena zastupováním vrchního ředitele odboru evropských fondů. Na pozici bude vypsáno výběrové řízení. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva Kateřina Savičová. Schautová podala výpověď v březnu, tedy ještě v době, kdy resortu šéfoval Josef Dobeš, kterého nyní nahradil Petr Fiala.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jaké výzvy a úskalí leží před nově jmenovaným ministrem školství Petrem Fialou

Jaké výzvy a úskalí leží před nově jmenovaným ministrem školství Petrem Fialou? V jakém stavu mu jeho předchůdce z Věcí veřejných Josef Dobeš resort odkázal? Na tyto otázky budeme hledat odpověď v dnešním vydání Studia STOP, které právě začíná. A to ve společnosti odborníků na vzdělávání Michaely Šojdrové z České školní inspekce České republiky, tiskového mluvčí obecně prospěšné společnosti EDUin Tomáše Feřteka, či bývalého rektora Masarykovy univerzity v Brně, dnes děkana Fakulty informatiky Masarykovy univerzity Jiřího Zlatušky. Přeji všem dobrý večer.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Opatrný muž, který zaujal opatrného Petra Nečase

Nová vláda Petra Nečase ještě neměla důvěru poslanců, ale na novém ministrovi školství už byli její členové dohodnuti. Petr Fiala měl čas na rozhodování od soboty. Dnes ho na Hradě prezident oficiálně jmenuje do funkce. První volba: Fiala Protože Karolína Peake neměla nikoho, koho by nabídla na uvolněný post ministra školství, přenechala iniciativu Nečasovi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Triumvirát rektorů

Jednou z nejvýznamnějších povinností šéfa České konference rektorů je každoročně lkát nad škrty ve školském rozpočtu. Dělal to do roku 2006 rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm, pak šéf Masarykovy univerzity Petr Fiala a dnes tak činí opět rektor UK Václav Hampl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Premiér navrhne na post ministra školství Petra Fialu

Premiér navrhne na post ministra školství Petra Fialu. Současného prorektora brněnské Masarykovy univerzity a Nečasova poradce pro vědu. Nominaci premiér konzultoval s koaličními partnery a sám Fiala s ní souhlasil. Výběr podporuje TOP 09 i platforma kolem Karolíny Peake. Politici se shodují, že má Petr Fiala vysoký odborný kredit. Opozice ale neskrývá výhrady, potvrdil Radiožurnálu stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova udělí kardinálu Vlkovi historickou medaili

Kardinál Miloslav Vlk dnes na Univerzitě Karlově převezme historickou medaili. Rektor školy Václav Hampl ji Vlkovi udělil za zásluhy při rozvoji duchovních tradic. Kardinál cenu dostane ke svým 80. narozeninám, které slavil před dvěma týdny. Univerzita při té příležitosti pořádá také sympozium na téma církev v pokoncilní době.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Překvapení pro studenty: zápisné zaplatí všichni

Nepříjemné překvapení zažijí studenti veřejných vysokých škol. Zápisné od příštího roku budou platit všichni posluchači včetně těch, kteří už studují. Tedy nejen nováčci, kteří půjdou do prvního ročníku. Naděje, které si studenti dělali, když se o zápisném začalo mluvit, berou za své.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministr školství udělil „stopku“ plzeňským právům a jedná s akademiky o reformě

Petr Fiala má za sebou první sérii napjatě očekávaných rozhodnutí v křesle ministra školství. Někdejší rektor Masarykovy univerzity především upokojil vysokoškolskou veřejnost. Studenti a akademici protestovali proti Fialovu předchůdci Josefu Dobešovi, desetitisíce jich vyšly do ulic. Obávali se, že Dobešem plánovaná reforma omezí jejich samosprávu a akademické svobody. Nelíbil se jim ani návrh školného, později zápisného.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejlepší systém vysokoškolského vzdělání mají podle výzkumu USA

Nejdokonalejší systém vysokoškolského vzdělání mají Spojené státy. Vyplývá to z nejnovějšího výzkumu agentury Universitas 21. Za nimi se umístily skandinávské země, Kanada a Švýcarsko. Česká republika figuruje na seznamu 48 hodnocených zemí na 26. místě, Slovensko je 35.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Šavlový tanec kolem horké kaše

Systém produkuje učitele, již neumějí právo učit, a právní badatele, jejichž výzkum nesnese mezinárodní měřítka. Na polemiku o právním vzdělání (Právo a Justice 23. dubna, 30. dubna a 7. května) reaguje advokát z Clifford Chance, působící na Radboud Universiteit v Nizozemsku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Žádný poplatek nesmí nikomu bránit ve studiu na vysoké škole, říká ministr školství Petr Fiala

Pro mě je důležité přispět k rozvoji české vzdělanosti a školství a za důležitý nástroj považuji postoupit dál v reformě vysokého školství. Budu diskutovat s reprezentacemi VŠ, jak postupovat dál, které věci jsou pro ně přijatelné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři podpořili návrh zákona o univerzitních nemocnicích

„Při přípravě věcného záměru panovala shoda nad většinou základních otázek, tedy právní podobou univerzitních nemocnic, kterou bude specifická právnická osoba veřejnoprávní povahy. Odborníci se shodli i na neziskovém charakteru univerzitních nemocnic, podobě řídicích orgánů nemocnice i na tom, že jmenovitý výčet univerzitních nemocnic má být – včetně vazby na konkrétní univerzitu – uveden v zákoně,“ sdělil ZDN profesor Hampl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dokonalá regulace

Snaha o zpoplatnění studia na veřejných vysokých školách vstupuje do další fáze. Nový ministr školství ujišťuje, že má ve věci jasno: „Žádný poplatek, který stanovíme, nesmí nikomu bránit z ekonomických důvodů ve studiu na vysoké škole.“ (Právo 19. 5.)

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Autoři poplatků na vysokých školách by neudělali maturitu

Placení odloženého školného za studium na veřejných vysokých školách bylo jednou z nejdůkladněji propracovaných částí Bílé knihy, kterou v době Topolánkovy vlády připravil z pověření tehdejší ministryně Miroslavy Kopicové tým Petra Matějů. Vláda Petra Nečase si ve svém programovém prohlášení v srpnu 2010 vzala tento koncept jako základ závazku zavést odložené školné, které by měli splácet jen absolventi s příjmy převyšujícími průměrný příjem v České republice.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Teď už cesta ke školnému otevřená není

Nový ministr školství Petr Fiala se rozhodl říznout do aféry plzeňských práv. Studenti magisterského cyklu mohou dostudovat, ale noví už přijímáni nebudou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Matematické talenty „rdousí“ školní výuka

Nedostatek technicky vzdělaných odborníků na českém pracovním trhu má své kořeny v nudné výuce matematiky Albert Einstein neprošel konvenční výukou na základní škole, učila ho matka. Možná i díky tomu byl génius. Situace ve výchově nadaných žáků na našich školách se od devatenáctého století nezměnila a mnohdy vede spíše než k rozvoji talentů k jejich destrukci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Daň ze vzdělání

Nový ministr školství ve svém prvém obsáhlejším vystoupení v souvislosti s plánem zavést zápisné na adresu vysokých škol prohlásil: „Nechtěl bych připustit, aby stát řekl – vy si část peněz vybíráte od studentů, o to vám snížíme příspěvek od státu.“ Ale přece právě o tohle jde od samého začátku těm, kteří chtějí studium na veřejných vysokých školách zpoplatnit. Jakmile bude pod jakýmkoliv názvem školné zavedeno, stát okamžitě sníží o stejnou sumu prostředky, které vysokým školám vyplácí.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:23

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze