Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti si nesmějí nechat namluvit, že jsou paraziti

Studenti si nesmějí nechat namluvit, že jsou paraziti

20.1.2012    Lidové noviny    Strana 3    Domov, autor: bar       

PRAHA Klapka, kamera. Protesty, happeningy, debaty a případné stávky proti připravované vysokoškolské reformě mají být zdokumentovány. Pustili se do toho studenti z pražské FAMU, ale i jejich další kolegové z Univerzity Karlovy.

            Studentské kamery včera třeba zachytily létající melouny z balkonu pražské právnické fakulty. Vzduchem jich proletělo 90. Happening studentů UK měl upozornit na fakt, že ministerstvo školství vyhodilo obrazně řečeno oknem 90 milionů za projekt financovaný z eurofondů na reformu terciárního vzdělání.

            „Chystáme se také natáčet krátká videa s lidmi z veřejného prostoru, kteří vystupují proti reformám,“ řekla studentka třetího ročníku dokumentaristiky Apolena Rychlíková. Studenti mají v plánu šířit tuto informační a protestní vlnu z Prahy do dalších měst. „Musí to vycházet zevnitř vysokoškoláků. Studenti si musí uvědomit, že jsou politická síla, a nenechat si namluvit, že jsou paraziti,“ zdůrazňuje Rychlíková.

            I ona se připojuje ke kritice, která stále častěji zaznívá na adresu ministra školství a jeho reformy VŠ. „Návrh je plný nesmyslných věcí, uvažuje se tam třeba o vzdělání jako o komoditě a řízení škol se nápadně podobá firmám,“ tvrdí budoucí dokumentaristka. „Videa by měla sloužit k podpoře větších studentských protestů, chystaných na přelom února a března,“ doplňuje ještě Hana Nováková, rovněž studentka FAMU. Protestní iniciativu, která na fakultě vznikla už loni v prosinci, si studenti pojmenovali Za svobodné vysoké školy.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:12

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze