Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti vyšli do ulic

Studenti vyšli do ulic

20.1.2012    Lidové noviny, Strana 1, Titulní strana, autor:  BARBORA ŘÍHOVÁ ONDŘEJ STRATILÍK JAN KACZOR       


PRAHA Devadesát dutých ran včera odpoledne zahájilo studentský protest proti dvěma novým vysokoškolským zákonům. To posluchači filozofické fakulty s maskami ministra školství Josefa Dobeše (VV) vyhodili z balkonu pražských práv devadesátku čerstvých melounů. Symbolizovaly devadesát milionů, které zatím resort do přípravy legislativy vložil.


Stovky studentů si ale létajícího ovoce nevšímaly a přes vchod rovnou zamířily do místnosti číslo 100, známější coby Collegium Maximum. Ve vůbec největší posluchárně Univerzity Karlovy pak pod vedením školy zkritizovali chystanou vysokoškolskou reformu.


            Nekvalitní, připravená ve spěchu a bez pádných argumentů, tak ji charakterizovali nejčastěji.


            Akademici v čele s rektorem Václavem Hamplem se nebáli ani ostřejších slov: návrhy ministra školství Dobeše označili za nebezpečné. Podle nich mohou způsobit nenávratné poškození vysokého školství.


            „Jestliže je nějaké slovo, které tento návrh vystihuje, je to slovo,dozor‘ a proti tomu se musíme bránit,“ vyzval profesor a bývalý rektor UK Karel Malý.


            Výsledkem velkého sněmu pak byla rezoluce, která kromě dříve zmíněných argumentů obsahuje i varování vládě, aby novou legislativu nepřijala. „Zákony potřebují hodně přepracovat,“ dodal Hampl. Zhruba pětisetčlenný dav se pak s bojovnou náladou vydal centrem Prahy až k Úřadu vlády na Klárově, kde chtěli rezoluci předat.


            Před budovou kabinetu udělali hodinový happening, kde k davu promluvilo několik akademiků a studentů.


            Průběh včerejšího protestu pobouřil ministra Dobeše. V tiskové zprávě uvedl, že se bude chtít s Hamplem co nejdříve sejít. A chce od něj vysvětlení, z jakého důvodu podněcuje akademickou obec včetně studentů k sociálním nepokojům. „Dnešní shromáždění není podněcování k sociálním nepokojům, je to akce, kdy několik set členů akademické obce má potřebu se sejít a nad něčím diskutovat,“ zareagoval Hampl.


            Šéfové akademických senátů vysokých škol už počátkem ledna vyzvali k peticím, rezolucím, demonstracím a stávkám. Sami studenti se podle zjištění LN pustí do protestních akcích v polovině února.


            Mobilizovat se je rozhodla i pražská FAMU, která začala protestní akce natáčet.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze