Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti protestují proti chystané reformě vysokého školství

Studenti protestují proti chystané reformě vysokého školství


19.1.2012 18:55    Prima Family    Zpráva    


           




Sandra PARMOVÁ, moderátorka


--------------------


Studenti právě teď protestují proti chystané reformě vysokého školství. Tu připravuje ministr Josef Dobeš. Se svým záměrem, zavést například školné i na veřejných školách, ale naráží téměř všude. Mezi studenty vyrazil taky náš reportér Jakub Veinlich. Kubo, dobrý večer. Kolik protestujících se sešlo a co konkrétně požadují?




Jakub VEINLICH, redaktor


--------------------


Hezký večer. Tak vidíte to sami, studenti došli před malou chvílí sem před úřad vlády, a to od právnické fakulty, kde se ještě během odpoledne sešli studenti s vedením akademické obce a přijali společnou rezoluci. Tam odmítají 2 záměry zákonu, a sice o vysokém školství a také o finanční pomoci studentů. Právě tento zákon zavádí placení školného na veřejných vysokých školách, a to studenti odmítají. Vidí v tom jediný záměr, a to, chystaný byznys pro komerční banky, které by nabízely studentům právě ty půjčky a studenti by se prý museli za to, že můžou studovat, zadlužovat dlouho do budoucnosti. Studenti došli sem, ještě předtím ale z právnické fakulty vyhodili 90 melounů. Symbolicky 90 melounů, protože 90 miliónů korun podle propočtů stála příprava vysokoškolského zákona. Ministr Dobeš si ovšem za těmi zákony stojí a chce je dále prosazovat, protože mu to prý nařizuje programové prohlášení vlády, respektive vláda se k tomu programovému prohlášení zavázala. Dnes v té rezoluci studenti také přijali to, že jestliže vláda bude dále prosazovat tyto zákony, budou pokračovat v protestech. A v týdnu od 27. února, kdy začíná právě druhý semestr, nevylučují další stávky, další protesty. Ministr Dobeš si dnes poslal rektora Karlovy univerzity Hampla na kobereček, protože právě on podle něj stojí za všemi těmi dnešními akcemi a prý to vede k jakýmsi nepokojům. My tu situaci budeme samozřejmě dál sledovat. Ode mě vše. Hezký večer.




Roman FOJTA, moderátor


--------------------


Kubo, díky za čerstvé informace.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze