Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       „Školné nevyloučí chudé studenty. Naopak jim pomůže“

„Školné nevyloučí chudé studenty. Naopak jim pomůže“

20.1.2012    Mladá fronta DNES    Strana 3    Z domova, autor: Jan Gazdík       

Někdy se mi zdá, jako bychom v diskusích se studenty a pedagogy hovořili každý jiným jazykem, říká hlavní odborný garant reformy vysokých škol Jan Hálek

PRAHA Sílící protesty vysokoškolských studentů i pedagogů proti reformě vysokých škol jdou mimo chápání profesora Jana Hálka, který je hlavním odborným garantem těchto změn. „Chvílemi mi to připadá, jako kdybychom hovořili každý jiným jazykem. A pak se ukáže, že studenti, s nimiž se snažíme diskutovat o podstatě změn, o nich mnoho nevědí,“ říká Hálek.

* Kdy například?

            Vždy, když se diskuse stočí na školné – jako bychom strčili červenou kokardu přímo před čumák rozzuřeného býka. Emoce studentů jsou natolik silné, že přestávám rozumět, kam svými argumenty míří. Vždyť platbu školného je možné odložit na pozdější dobu, kdy budou absolventi škol už vydělávat alespoň dvojnásobek minimální mzdy. A platit se nemusí ani tehdy, když bude studentka na mateřské či v případě onemocnění... A jsou tam i další výjimky.

* Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl považuje nicméně školné, jak ho navrhujete, za nemorální pomoc bankám na úkor vysokých škol.

            Rektora Hampla znám a vážím si ho, ale v tomto případě nerozumím ani jemu. Pro jistotu připomínám:ministerstvo školství stanovilo jako maximální výši školného deset tisíc korun za semestr. A školy navíc nemusí školné zavádět. Je to na každé z nich. Ať se tedy rektor Hampl domluví s akademickým senátem a stanoví nulové školné pro celou Karlovu univerzitu. Jen pak musí obhájit fakt, že se univerzita může ocitnout bez peněz. I resortu školství byl totiž kvůli finanční krizi seškrtán citelně rozpočet. A v dalších letech to nebude lepší. Poplatky mohou být doslova záchranou pro školy. Vnímají to vůbec rektoři?

* Bude možné při vybírání školného některým sociálně slabým, ale talentovaným studentům poplatky odpustit?

            Samozřejmě, že ano. Univerzita, kde budou studenti platit školné, bude totiž při penězích, takže si to bude moci dovolit. Není příliš známo, že „nůžky“ mezi sociálně slabými studenty, kteří se hlásí do prvního ročníku, a těmi ostatními jsou v Česku druhé nejhorší v Evropě. A to nemáme školné. Netvrdím, že to poplatky zachrání, ale i ony mohou sehrát důležitou roli při finanční pomoci studentům.

* Finanční pomoci?

            Zvažujeme spoření, které naváže na to stavební, ale i půjčky na studium, které souvisí se školným.


***


Ať tedy rektor stanoví nulové školné. Pak ale musí obhájit fakt, že škola může skončit bez peněz. »




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze