Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti chystají další Týden neklidu

Studenti chystají další Týden neklidu

20.1.2012 Hospodářské noviny    Strana 1    Titulní strana,   Kateřina Eliášová, Vysoké školy

Studenti vysokých škol se bouří proti plánovaným reformám ministra školství Josefa Dobeše. Poslední únorový týden chtějí stejně jako před osmi lety zorganizovat protestní akci podobnou Týdnu neklidu. Tehdy v ulicích univerzitních měst upozorňovali na to, že vysoké školy mají málo peněz. Teď kritizují Dobeše za to, že chce univerzitám vzít jejich nezávislost, a vadí jim i zavedení školného. Mají podporu svých pedagogů, kteří výtky sepsali do ostré rezoluce adresované české vládě.

            „Důrazně varujeme před přijetím nekvalitních a nebezpečných návrhů zákonů, jinak hrozí českému vysokému školství nenávratné poškození,“ píší akademici politikům. Studenti už začali připravovat další protestní akce podobné včerejšímu happeningu, kterého se účastnilo bezmála pět set Dobešových kritiků z mnoha českých univerzit.

„Hlavní protestní akce budou pokaždé v jiném městě, každý den bude mít své téma,“ oznámil organizátor protestů Jan Chromý z Karlovy univerzity. K ohlášeným protestům se začínají připojovat i další univerzity.

            „Přišel čas na praktické činy. Mezi jednotlivými vysokými školami se obnovuje komunikační struktura, která vyplývala z protestů, jež předcházely Týdnu neklidu,“ řekl HN Petr Bilík z Palackého univerzity v Olomouci.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze