Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       ČSSD reformu vysokých škol odmítá a školné chce v budoucnu zrušit

ČSSD reformu vysokých škol odmítá a školné chce v budoucnu zrušit

    Praha 19. ledna (ČTK) - Sociální demokracie nesouhlasí s chystanou reformou vysokých škol, kterou považuje za nedomyšlenou a nespravedlivou. Výhrady má především k zamýšlenému školnému, které chce v případě volebního vítězství zrušit. Na dnešní tiskové konferenci to prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Kvůli reformě z dílny ministra školství Josefa Dobeše (VV) svolal rektor Univerzity Karlovy v Praze na dnešní odpoledne shromáždění akademické obce. Po něm má následovat protestní pochod k sídlu vlády zorganizovaný studenty.


    "Je důležité, aby naše společnost zůstala sociálně prostupná. A dostupné vzdělání včetně vysokoškolského je jednou ze základních podmínek sociální prostupnosti společnosti," řekl Sobotka. Dodal, že platby za studium budou znamenat další ránu pro střední a nízkopříjmové skupiny.


    Podle senátora a stínového ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) potřebuje vysoké školství klid a koncepční návrhy. Nabídl akademikům a studentům vytvořit na parlamentní půdě platformu, kde by mohli s politiky diskutovat o reformních zákonech. "Není možné, aby pan ministr (Dobeš) tyto zákony řešil stylem - řekněte mi své připomínky a já si stejně udělám, co budu chtít," řekl Chládek.


    K reformě vysokého školství se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení. Loni Dobeš přišel s věcnými záměry zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům, které by měla brzy projednat vláda. První upravuje fungování univerzit a školné, druhý spoření a půjčky na vzdělání. Proti oběma se postavila Česká konference rektorů (ČKR) i Rada vysokých škol. Kritikou nešetřily ani odbory. Ministerstvo už dřív uvedlo, že přípravu zákonů s vysokými školami konzultovalo a požadavkům všech zájmových skupin se vyhovět nedá.


    Dva reformní zákony by měly být dokončeny v tomto roce. Nově by třeba mělo v akademických senátech zasedat méně studentů. Titul profesora a docenta by už také neměl mít celorepublikovou platnost, ale byl by vázán vždy na konkrétní univerzitu, kde byl získán. Školné by mělo být zavedeno v roce 2013, maximální výše by měla být 10.000 korun za semestr. Návrh počítá i se systémem spoření a půjček na vzdělání. Za půjčky by přitom bankám ručil stát.


    zpt rot






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:13

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze