Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Že padaly melouny? Mně řekli, že to jsou kroupy, vysmíval se Dobeš

Že padaly melouny? Mně řekli, že to jsou kroupy, vysmíval se Dobeš

23.1.2012    Právo    Strana 2    Zpravodajství, autor: Marek Přibil       


K Univerzitě Karlově, která přijala rezoluci proti návrhům zákonů o VŠ a finanční pomoci studentům z dílny ministra školství Josefa Dobeše (VV), se začaly připojovat další školy a fakulty.


            Dobeš svou snahu reformy protlačit sebejistě vysvětloval v pátečním pořadu televize Prima Show Jana Krause, který byl předtočen ve čtvrtek, tedy v den, kdy ostře protestovala UK.


            „Když jsem nastoupil do resortu, tak mi všichni tleskali, že chci dělat reformy. Ale když jsem s tím začal, tak mi říkali, že jsem se zbláznil,“ uvedl Dobeš.


            V hledišti vedle jeho manželky Lucie seděl i vrchní ředitel kabinetu Martin Krejsa (ODS).


            Protest UK, kdy studenti vyhodili z okna 90 melounů (tolik miliónů kritizovaná reforma VŠ stála), Dobeš zlehčoval slovy: „Fakt? Tak to mám cenzuru na školství. Mně říkali dneska ráno, můj vrchní ředitel kabinetu, nechoďte ven, dneska padají kroupy jako melouny.“


            „Bezvýhradnou podporu protestním akcím“ vyjádřil děkan Filozofické fakulty UP v Olomouci Jiří Lach. Stejně tak šéf akademického senátu fakulty Tomáš Nejeschleba.


            „Filozofická fakulta UP zároveň ostře protestuje proti snahám o politické zasahování do práv veřejných VŠ a je připravena akademické svobody bránit,“ uvedla fakulta v prohlášení.


K protestům se v sobotu připojila i studentská komora Akademického senátu brněnské Masarykovy univerzity (MU). „Ani Brno už nemůže mlčet. Jako zástupci studentů MU odmítáme Dobešovu reformu a bude nás slyšet,“ vzkázali ministrovi studenti. Dodávají, že současný návrh školství opakovaně odmítli.


            „Vedl by totiž ke snížení kvality vysokoškolského vzdělávání. Na opakované zásadní připomínky akademické obce ministerstvo vůbec nebralo zřetel a jasně tak deklarovalo svůj přezíravý postoj k základním demokratickým hodnotám naší společnosti. To i v Brně nakonec povede k protestům v ulicích,“ dodali posluchači univerzity.


            Jak už Právo informovalo, Dobeše opouští ředitel odboru Jiří Nantl, odpovídající za přípravu reformy vysokých škol.


***


Nejprve mi tleskali, teď říkají, že jsem se zbláznil Josef Dobeš






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze