Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzity nechtějí Dobešovu reformu

Univerzity nechtějí Dobešovu reformu

23.1.2012,  Euro,  Strana 8, Monitor, (kba), Školství


Univerzita Karlova dala minulý týden hlasitě najevo nesouhlas s připravovanými změnami ve vysokém školství. Vedení školy, učitelé i studenti odmítají návrhy zákona o vysokých školách a zákona o finanční pomoci studentům, které tvoří základ chystané reformy. Na čtvrtečním setkání na pražské právnické fakultě schválila akademická obec největší české univerzity rezoluci, v níž návrhy označila za nekvalitní a nebezpečné.


Oba návrhy zákonů již dříve odmítla také Česká konference rektorů, Rada vysokých škol a dvacet z celkem šestadvaceti akademických senátů.


            Podle zástupců vysokých škol by přijetí návrhů znamenalo likvidaci samosprávného charakteru veřejných vysokých škol a omezení jejich nezávislosti. Zdůrazňují, že v kombinaci s nízkou úrovní české politické kultury by ztráta autonomie pravděpodobně znamenala podřízení škol politickým a komerčním zájmům. Akademickým obcím vadí hlavně nové postavení správních rad.


„Podle nového zákona by byl jejich vliv výrazně posílen na úkor akademických senátů. Tato tělesa, jmenovaná z jedné třetiny ministrem školství, by měla poslední slovo v rozhodování o tak zásadních věcech, jako je statut školy nebo její rozpočet,“ říká Miroslav Jašurek, předseda studentské komory Rady vysokých škol.


            Neméně hlasitě vysoké školy protestují také proti věcnému záměru zákona o finanční pomoci studentům, který má zavést školné. Chybí v něm prý seriózní analýza dopadů na studenty a vyčíslení zátěže pro státní rozpočet. „Česká konference rektorů se shodla na tom, že pokud by byl v této podobě návrh realizován, nepomůže ani vysokým školám, ani studentům. Zato pomůže bankám, kterým stát bude z prostředků na vysoké školství hradit úroky z půjček,“ řekl rektor Karlovy univerzity Václav Hampl. Oběma návrhům je vyčítána nízká kvalita zpracování. Podle vědecké rady pražské právnické fakulty, v níž zasedá například předseda Nejvyššího správního soudu Karel Baxa nebo Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu, návrh nového zákona o vysokých školách neodpovídá po věcné ani formální stránce požadavkům na legislativní text. Oba materiály by měla v nejbližší době projednat vláda. Pokud nebudou odmítnuty, školy plánují další protesty.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze