Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Revolta se šíří na další univerzity

Revolta se šíří na další univerzity

21.1.2012,  Lidové noviny    Strana 4    Domov


    BARBORA ŘÍHOVÁ MILOŠ ŠENKÝŘ       


K protestům chystaným studenty Karlovy univerzity se chtějí připojit také vysokoškoláci z jiných škol.


Vadí jim Dobešovy reformy, které považují za zmetek.


Vyburcovat chtějí také středoškoláky.


PRAHA Vysokoškoláci z Hradce Králové, Pardubic, Plzně, Českých Budějovic, Liberce nebo Olomouce už dali vědět, že se také chtějí připojit k protestům proti chystané reformě vysokých škol.


Zaznělo to na včerejším sněmu studentské iniciativy Za svobodné vysoké školy, která vznikla na půdě pražské FAMU a Univerzity Karlovy ještě před Vánoci.


            Na setkání dorazilo na sto třicet studentů různých škol, fakult a oborů diskutovat, jakým způsobem upozorní na dva návrhy věcných záměrů zákona z dílny ministra školství Josefa Dobeše, které teď leží na vládě. Podle studentů jsou nekvalitní. Podpořit je přišli i někteří učitelé.


            „Akademický senát u nás mimořádně zasedne příští týden. Preferujeme masové akce,“ zaznělo z úst studenta, který do Prahy přijel z Hradce Králové, aby tu tlumočil názor svých kolegů.


            Studentská iniciativa má vyvrcholit v týdnu od 27. února do 2. března. Přesný program chtějí studenti ještě vyladit, ve hře jsou debaty, pochody, happeningy a koncerty. To vše by pak mohlo vygradovat velkou demonstrací.


            „Chtěli bychom do toho zapojit i střední školy. Středoškoláků se budou dost možná změny týkat mnohem víc než nás,“ zaznělo z úst člena iniciativy Jana Grubera v posluchárně filozofické fakulty. Studenti také diskutovali, zda do protestů zapojit i odboráře, jak se postavit ke školnému či zda by měli, podobně jako to udělali vysokoškoláci v Portugalsku, posílat Dobešovi pohlednici s jeho portrétem a nápisem „rezignovat“. Všichni se ale jednomyslně shodli na dvou věcech, a to že Dobešova reforma ohrožuje akademické svobody a že je nutné především informovat a vysvětlovat studentům i veřejnosti, v čem tkví slabiny navrhovaných zákonů.


            „Text (věcné záměry zákonů) už vypadá úplně jinak a ty věci, které vzbuzují obavy, v dnešním textu, v tom, který je předložen do vlády, už dávno nejsou,“ řekl v ČT bývalý rektor UK Ivan Wilhelm, který má reformu vysokých škol na úřadě od loňského května na starosti.


            Největší kritika zatím vzešla od Univerzity Karlovy, která ve čtvrtek reformu odmítla. Ministr vzápětí nařkl rektora UK Václava Hampla, že podněcuje k sociálním nepokojům a že si o tom s nímchce promluvit. Akademický senát UK včera označil pozvání rektora na kobereček za totalitní manýry. Hampl se má sejít s Dobešem v pondělí. Ten samý den se ministr setká i s předsedy akademických senátů univerzit. Ty reformu odmítly začátkem ledna. Na úterý má „objednané“ rektory. Ti razantně odmítli především jeden z návrhů – zákon o finanční pomoci studentům. V něm je podle nich nedostatečně řešen systém stipendií a grantů nutných při zavedení školného.


            Studentské akce zatím brzdí fakt, že mají zkoušky. „Máme nesouhlasné usnesení akademického senátu, snažíme se dát náš názor najevo. Stále ale je zkouškové období, což diskuse komplikuje,“ řekla LN kancléřka zlínské Univerzity Tomáše Bati Andrea Kadlčíková. Tamním vadí především riziko přílišného otevření vysokých škol politice a podnikatelům.


***


Proč školy kritizují Dobešovu reformu?


* Ministr školství Josef Dobeš předložil vládě dva věcné záměry zákonů – o vysokých školách a o finanční pomoci studentům. Pokud je vláda schválí, začne úřad pracovat na paragrafovém znění.


* Akademikům a studentům především vadí, že reforma zmenšuje vliv akademické obce na chod školy.


* Dobešem chystaný model školného podle univerzit nepovede k nárůstu kvality škol ani k větší motivaci studentů. Vydělají na tom jen banky. Kritizují i změnu akreditačního procesu a fakt, že ministerstvo neřeší rapidní nárůst soukromých škol.


* Některé Dobešovy návrhy se nelíbí ani členům koalice – TOP 09 a ODS.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze