Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kdo platí, ten kontroluje

Kdo platí, ten kontroluje

23.1.2012, Mladá fronta DNES    Strana 10    Názory, autor: RNDr. Přemysl Skála, CSc.       


Fórum čtenářů



výběr z dopisů, kráceno


Milí mladí kolegové, studenti vysokých škol v ČR, v letech 1965–70 jsem studoval a absolvoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. V období 1967–69 jsem byl aktivní ve studentském hnutí. Jsou mi důvěrně známy důvody, čím jsme jako studenti v oněch letech žili, proč jsme se angažovali ve stávkách, sepisovali petice, provolání, po okupaci v roce 1968 pochodovali z Prahy do Mladé Boleslavi na sovětskou posádku s protestem proti přítomnosti jejich armády v naší vlasti. Riskovali jsme tehdy své studium a jeho dokončení, stanovili jsme na dlouhá léta trajektorie našeho dalšího života, někteří volili emigraci. Ohrazuji se proti tomu, abyste své partikulární a svým způsobem povýšenecky prezentované zájmy spojovali s mou generací a obdobím 1967–69. Kdo financuje, ten kontroluje využití financí – to mne naučil i vás naučí život. Jestliže stát financuje vaše (zatím) bezúhradové studium,má stát plné právo a povinnost kontrolovat využití těchto prostředků. Formu a rozsah kontroly volí stát. Vaše reagence na tento axiom praktického života považuji za neadekvátní. Mimochodem, každý student privátní VŠ za svá studia platí desetitisíce korun za semestr a nemrkne brvou. Vstupovat do života vysokých škol formou rady vysoké školy je legitimní způsob uplatnění zájmů společnosti.


Různých humanitních oborů a absolventů je (jak ukazuje praxe) více než dost. Chybějí absolventi technických škol. Benevolence společnosti k samostatnosti vysokých škol se v drastické podobě ukázala na Právnické fakultě ZČU v Plzni, kde selhali pedagogové i studenti v akademickém senátu.




O autorovi| RNDr. Přemysl Skála, CSc. Šebáňovice






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze