Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dojde na kordy? Ministr jedná s akademiky Téma: Univerzita Karlova

Dojde na kordy? Ministr jedná s akademiky Téma: Univerzita Karlova

23.1.2012    Brněnský deník    Strana 14    Česká republika, autor:    KATEŘINA PERKNEROVÁ       


Praha – Poklony, která má vůni shnilého ovoce, se nedávno dostalo vedení ministerstva školství. „Dokázalo pozoruhodné a neuvěřitelné: sjednotit akademickou obec. Každý rektor, děkan, učitel a student mají obyčejně jiný názor, v tuto chvíli ale naprostá většina členů České konference rektorů a akademických senátů má jednotně odmítavý názor na to, co nám ministerstvo brutálně vnucuje,“ uvedl v ČT děkan elektrotechnické fakulty ČVUT Pavel Ripka.


            Dnešek deklarovanou jednotu prověří. Šéf resortu Josef Dobeš (VV) se schází s předsedy akademických senátů univerzit. Důvodem jsou věcné záměry dvou zákonů, které mají nastavit nová pravidla fungování vysokých škol. Univerzity jsou přesvědčeny, že kvalitu terciárního vzdělání nikam neposunou. Ripka, stejně jako rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, se nejvíc obává ohrožení akademických svobod. Posílení pravomocí správních rad, v nichž by zasedali politici ipodnikatelé,by mohlo potlačit rozvoj neziskových oborů a vysoké školy postavit do služebné role vůči byznysu.


            Změnám se přitom akademičtí funkcionáři nebrání: „Reformovat je nutné hlavně stávající pojetí profesur a docentur, akreditační proces a systém financování vysokých škol tak, aby v budoucnu umožňoval dlouhodobější financování. Dosavadní věcné záměry ovšem podceňují otázku autonomie VŠ v oblasti hospodaření,“ míní Bek. Důrazně se svými kolegy a studentskými představiteli protestuje proti školnému.


Finský příklad


V situaci, kdy stát bude na VŠ posílat stále méně prostředků, peníze od absolventů jejich rozpočet nijak nevylepší. Náklady na studium se ale přenesou na posluchače. Prorektor UK Stanislav Štěch přitom připomíná, že vzorové Finsko nejen školné nemá, ale vysokoškoláky jako společensky potřebnou vrstvu ještě štědře dotuje promyšleným systémem grantů .


            „Školné vytváří sociální bariéru v přístupu ke vzdělání. Pokud ho vláda Petra Nečase zavede, budeme usilovat o jeho úplné zrušení,“ uvedl lídr ČSSD Bohuslav Sobotka.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:15

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze