Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Neznámý Jan Palach

Neznámý Jan Palach

14.1.2012    Lidové noviny    Strana 1    Titulní strana, autor:   MICHAELA KABÁTOVÁ       

* Ruštinu měl na vysvědčení za čtyři, ale dějepis za jedna * Režisérka Agnieszka Holland natočí třídílný film o Janu Palachovi

PRAHA „V kolektivu byl oblíben. Byl tichý, citlivý, přemýšlivý, velmi sečtělý.“

            Přesně tak popsalo v březnu 1969 ředitelství všetatské základní školy Jana Palacha na dotaz správy vyšetřování veřejné bezpečnosti ministerstva vnitra. Dva měsíce po upálení zajímalo represivní orgány i to, jaké známky měl Palach ve škole.

            Dokument v původním znění bude od pondělí přístupný široké veřejnosti na internetu.

            Památku „pochodně č. 1“, tedy Jana Palacha, který se 16. ledna 1969 jako dvacetiletý upálil na protest proti okupaci Československa sovětskými vojsky, uctí 43 let po jeho smrti unikátní multimediální projekt.

            Na jediném místě - janpalach. cz - nabídne desítky nepříliš známých fotografií Palacha z dětství, audiozáznamy reakcí na hrdinský čin či příběhy Palachových následovníků. „Představili jsme jeho příběh tak, že nekončí smrtí, ale že pokračuje v ohromném odkazu dál,“ popsal LN vizi jeden z autorů projektu, historik Petr Blažek. S týmem členů studentské rady Filozofické fakulty Univerzity Karlovy shromáždil jedinečnou sbírku dokumentů a fotografií o Palachovi a jeho činu.

            Na internetových stránkách, které se spustí symbolicky v den výročí upálení, najdou zájemci i záznam projevu Jaroslava Seiferta, který básník pronesl ke studentům čtyři dny po Palachově smrti. „Máte právo udělat se sebou sami, co chcete. Nechcete-li však, abychom se zabili všichni, nezabíjejte se,“ apeloval tehdy Seifert. Uctít Palacha se kromě toho chystá například i HBO, pro niž známá polská režisérka Agnieszka Holland natočí na toto téma trojdílný hraný film.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze