Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Přijímačky zůstanou. Státní maturita vysoké školy nezajímá

Přijímačky zůstanou. Státní maturita vysoké školy nezajímá


18.1.2012    Hospodářské noviny    Strana 1    Titulní strana, autior: Julie Daňková    

S dobrým výsledkem ze státní maturity v kapse, budete mít snazší cestu na vysokou školu, sliboval ještě před dvěma lety stát studentům. Minimálně letos to ale platit nebude. Drtivá většina českých univerzit státem ověřené zkoušce nevěří a svoje studenty si hodlá dál zkoušet sama.

            Společná maturita pomůže jenom na vybraných oborech dvaceti fakult v Česku. Plně přitom přijímací zkoušku nahradí jen na čtyřech z nich. „Naše fakulta nebude v přijímacím řízení státní maturity nijak zohledňovat. Máme vlastní, zavedený model, od něhož bychom neradi ustupovali,“ říká Josef Kružík z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Vysoké školy chtěly například zjistit, jestli by nejlepší absolventi loňských premiérových maturit prošli jejich vlastním sítem. Z dat, která ministerstvo dodalo, to nebylo možné. K pochybám o výpovědní hodnotě maturit se přidala i neschopnost sladit jejich termín s časem, kdy si vysoké školy studenty obvykle vybírají.

            „Vznesli jsme mnoho požadavků, chtěli jsme, aby státní maturity byly dřív. Jediná odpověď, která z ministerstva přišla, byla dost odmítavá. V ní nám naznačili, že nám do toho nic není, kdy se budou konat státní maturity, a že nechtějí ředitelům středních škol měnit zajetý harmonogram,“ říká Petr Soukup z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy s tím, že takový přístup vylučuje, aby s maturitami u přijímaček počítali. strana 4






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:09

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze