Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti vyhodili oknem 90 melounů

Studenti vyhodili oknem 90 melounů

20.1.2012 | Rubrika: Z domova , Strana: 3, Autor: (frk, mit, iDNES) Téma: Právnická fakulta

PRAHA Z oken Právnické fakulty Univerzity Karlovy létaly melouny. Studenti tak symbolicky „defenestrovali“ miliony, které ministr školství Josef Dobeš (VV) utrácel za přípravu návrhů zákonů o vysokých školách.

S nápady ministerstva by přitom studenti nejraději udělali totéž, co včera se zeleninou – rozdrtili je na padrť. Aktivisté ukrytí za fotografiemi Dobeše pak projevili úctu vládnímu diktátu úspor a zbytky melounů v barelech odvezli do minipivovaru na výzkum melounového piva. Aby nepřišly vniveč.

Happeningem chtělo asi padesát mladých lidí protestovat proti chystanému omezení svobody univerzit a zavedení školného. Na následující jednání pedagogů a rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla přišlo už kolem pěti set lidí. Akademici studenty podpořili a vydali společné prohlášení.

Další protestní akce budou následovat. Studenti z celého Česka chystají „nájezdy“ na hlavní město, kde plánují demonstrace a happeningy. Na přelomu února a března mají stávkovat a hrát divadlo na zdejším náměstí Jana Palacha. „Vše směrujeme k tomu, aby odvolali ministra Dobeše,“ řekla Apolena Rychlíková z katedry dokumentaristiky FAMU.

Protesty vyvolaly na ministerstvu odezvu nečekaně rychle. Ministra totiž rozčilily tak, že si ještě včera odpoledne pozval „na kobereček“ rektora Hampla. Podle Dobeše podněcuje studenty k sociálním nepokojům. „Ministr je velmi znepokojen neodpovědným přístupem rektora Univerzity Karlovy,“ stojí v prohlášení ministerstva.


***


»Na video z protestu se podívejte na www.idnes.cz/melouny





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:10

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze