Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti proti reformě vysokých škol

Studenti proti reformě vysokých škol

19.1.2012, 18:00, Pořad: Události v regionech - Praha, Téma: Právnická fakulta

Jan HRUBEŠ, moderátor

--------------------

Celý den jsme pro vás sledovali zajímavosti z krajů. Tady jsou ty nejdůležitější z nich. Klidný podvečer. Desítky melounů dnes padaly na protest proti vysokoškolské reformě z oken pražské Právnické fakulty. Studenti tak vyjadřovali svůj názor na připravované změny. Zástupci univerzita pak na odpoledním shromáždění schválili rezoluci, ve které vyzvali vládu, aby reformy nepřijímala. Rektor Václav Hampl také odmítl výtky ministra školství Dobeše, že by univerzita dnešními protesty podněcovala sociální nepokoje. Protest sledoval přímo na místě Jakub Kajtman, kterého právě teď vítám ve vysílání. Jakube, dobrý podvečer. Co akademikům a studentům na změnách vadí a jak chtějí dál postupovat?


Jakub KAJTMAN, redaktor

--------------------

Dobrý den. Těch připomínek mají studenti a akademici hned několik. Obecně jim vadí to, že návrh vysokoškolské reformy byl podle nich připravován ve spěchu a nebyl tak důkladně projednán a zcela konkrétně potom mají výtky k několika bodům. Například k tomu, že by se počty studentů v akademických senátech měly snižovat, což by vedlo k tomu, že studenti by měli nižší vliv, nebo menší vliv na vývoj univerzit a na směřování univerzity. Také se tu kritizovalo takzvané školné, respektive způsob, jakým ho chce vysokoškolská reforma na českých univerzitách zavádět. A hlavně zástupci Univerzity Karlovy kritizovali vysokoškolskou reformu z toho důvodu, že se obávají, že pokud přijde v platnost, tak univerzity ztratí svou nezávislost a obávají se zástupci akademické obce i toho, že by se některé univerzity mohly dostat pod větší vliv politiků. Aktuálně ti studenti, kteří odpoledne shazovali melouny, se zatím shromažďují před právnickou fakultou. Chtějí to memorandum, které si tady odsouhlasili, přinést pochodem na úřad vlády a tak uzavřít celou tu dnešní protestní akci a teď bude, jak se říká, krok na ministerstvu školství. Ministr by se měl sejít s rektorem Univerzity Karlovy a měli by právě jednat o tom, jak vlastně vysokoškolskou reformu změnit. Pokud ale ministerstvo školství ty výtky, které si tady dnes zástupci Univerzity Karlovy odsouhlasili, pokud je ministerstvo školství nepřijme, jsou připraveni, jak studenti, tak i zástupci akademiků a profesorů dále protestovat. Konkrétně by se mělo jednat o první březnový týden, kdy se do lavic vrátí opět studenti s novým semestrem a také zástupci Univerzity Karlovy vyzvali k tomu, aby se k těm protestům na konci února a na začátku března připojili i zástupci jiných univerzity.


Jan HRUBEŠ, moderátor

--------------------

Tak to byl Jakub Kajtman z právnické fakulty v Praze. Díky Jakube.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:10

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze