Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita burcuje k protestu proti Dobešovi

Univerzita burcuje k protestu proti Dobešovi

19.1.2012

Rubrika: Zpravodajství, Strana: 3, Autor: Marek Přibil, Téma: Právnická fakulta



Návrhy zákonů o VŠ a finanční pomoci studentům, zavádějící od roku 2013 školné a omezující akademické svobody, vyburcovaly reprezentaci Univerzity Karlovy. A to k nebývalé protestní akci proti ministru školství Josefu Dobešovi (VV) a celé vládě.

Na dnešek totiž svolal rektor UK Václav Hampl shromáždění, kam jsou pozváni všichni zástupci akademické obce, tedy vedení univerzity, profesoři, vyučující a studenti. Celkově to je 50 tisíc lidí. Nyní ale mají zkouškové období. Po akci má následovat protestní průvod k Úřadu vlády.

„Ocenil bych, kdybyste se vzdali volného času a zúčastnili se shromáždění i během probíhajícího zkouškového období. Závažnost situace si tuto oběť naléhavě žádá,“ vzkázal například studentům Právnické fakulty UK místopředseda akademického senátu Adam Felix.

Shromáždění proběhne v Collegiu Maximu této fakulty, jedné z největších poslucháren UK. „Tam se ale vejde v hodně namačkaném stavu maximálně 700 lidí,“ sdělila Právu pracovnice technické správy.


Ministr nebyl pozván


Zda byl ministr pozván, mluvčí univerzity Václav Hájek nevěděl. „Pan ministr pozvání neobdržel. Vyjádření pana náměstka pro VŠ (Ivana Wilhelma) se mi nepodařilo získat,“ řekla včera Právu mluvčí školství Kateřina Savičová.

Pochod od Právnické fakulty UK od 18.30 hodin pořádá organizace Za svobodné vysoké školy a zdůvodňuje ho slovy: „Atmosféra na vysokých školách je nakloněna protestům. Studenti, pedagogové a reprezentace vyjadřují silné znepokojení. Domníváme se, že navrhované vysokoškolské reformy ohrožují svobodu a autonomii škol.“

A vysvětlují, že „připravovaný zákon zcela zlikviduje samosprávný charakter akademické obce a zároveň i radikálně omezí vliv studentů na rozhodování VŠ“.

Školy zákon prý přetvoří v instituce, které „budou řízeny na základě libovůle politiků či komerčních zájmů, a prostřednictvím školného bude zaveden ekonomický cenzus“.

UK je stejně jako Česká konference rektorů či Rada vysokých škol – ze zákona dva nejvyšší orgány reprezentace VŠ – toho názoru, že školné v chystané podobě zadluží celou jednu generaci absolventů splácením školného.

Návrh reformy odmítlo i 20 z 26 akademických senátů univerzit. Předsedové senátů vyzvali k peticím a stávkám.


Hampl: Zákon je o přesunu peněz


Rektor Hampl rovněž soudí, že zákon o finanční pomoci studentů „je o přesunu peněz k finančním ústavům na úkor škol“. Za půjčky na školné by bankám totiž ručil stát a platil by za studenty úroky v průběhu studia, což by při statisících lidí byly miliardy.

Posluchače VŠ nadto zákon sváže se soukromými finančními ústavy, pokud si vezmou půjčku. Zavádí totiž povinnost, že student bude muset mít účet s fixací u jediné banky po dobu splácení, což může být klidně 20 let.

Na shromáždění má být proto přijata rezoluce s usnesením, jak bude UK proti reformě a školnému v této podobě dále protestovat. Dobeš totiž neakceptoval jedenáct zásadních připomínek akademiků při předložení návrhů do vlády.


Studenti, vzdejte se volna ve zkouškovém. Závažnost situace si tuto oběť naléhavě žádá Adam Felix, PF UK




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:09

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze