Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita se sejde kvůli reformě VŠ, studenti chtějí jít k vládě

Univerzita se sejde kvůli reformě VŠ, studenti chtějí jít k vládě

Praha 18. ledna (ČTK), autor: ktk mal

Na akademické půdě Univerzity Karlovy v Praze to začíná vřít. Kvůli chystané reformě vysokých škol z dílny ministra Josefa Dobeše (VV), která má mimo jiné od příštího roku zavést školné, svolal rektor nejstarší a největší české univerzity na čtvrteční odpoledne shromáždění akademické obce. Po něm má následovat protestní pochod k sídlu vlády, který organizují studenti. Šéfové akademických senátů vysokých škol už počátkem ledna vyzvali k peticím, rezolucím, demonstracím a dokonce i stávce.

    K reformě vysokého školství se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení. Loni Dobeš přišel s věcnými záměry zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům, které by měla brzy projednat vláda. První upravuje fungování univerzit a školné, druhý spoření a půjčky na vzdělání. Proti oběma se postavila Česká konference rektorů (ČKR) i Rada vysokých škol. Kritikou nešetřily ani odbory. Ministerstvo už dřív uvedlo, že přípravu zákonů s vysokými školami konzultovalo a požadavkům všech zájmových skupin se vyhovět nedá.

    Výsledkem čtvrtečního jednání akademické obce, které svolal rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl a šéf jejího akademického senátu Jan Hála, by měla být rezoluce. Představitelé školy chtějí na shromáždění upozornit na "obsah a rizika" obou návrhů zákonů. V pozvánce nevyloučili ani doprovodnou akci.

    Na ní už se na facebooku začali domlouvat studenti. Po skončení setkání se chystají vyrazit na protestní pochod od právnické fakulty ke Strakově akademii. Svou účast dnes odpoledne kolem 17:00 potvrdilo devět desítek lidí. "Atmosféra na vysokých školách je nakloněna protestům. Studenti, pedagogové a reprezentace vyjadřují silné znepokojení. Domníváme se, že navrhované vysokoškolské reformy ohrožují svobodu a autonomii vysokých škol," uvedli pořadatelé.

    Podle nich chystaný zákon o vysokých školách "zcela zlikviduje samosprávný charakter akademické obce a radikálně omezí vliv studentů na rozhodování". Organizátoři pochodu míní, že školné zavede do vysokoškolského prostředí nerovnost a školy by se po reformě řídily "libovůlí politiků a komerčními zájmy".

    Přijetí návrhů zákonů nedoporučila konference rektorů, která sdružuje šéfy 26 veřejných, dvou státních a 22 soukromých vysokých škol. V jejím čele stojí právě rektor Univerzity Karlovy. V záměru zákona o finanční pomoci rektorům chybí třeba to, kolik budou státní pokladnu příspěvky na studijní spoření, garance či odpisy daní stát. "ČKR se domnívá, že veškeré zmíněné dopady by byly řešeny na úkor objemu zákonného příspěvku veřejným vysokým školám. Návrh se tak stává výhodným pouze pro komerční banky, nikoli pro studenty či vysoké školy," uvedla ČKR.

    Zasedala v pracovní skupině, která chystala záměr zákona o vysokých školách. Podle rektorů ministerstvo ale k dohodnutému kompromisu nepřihlédlo. ČKR má několik výhrad. Podle ní návrh třeba omezuje samosprávu vysokých škol a chystaná akreditační agentura nemá větší přínos než nynější akreditační komise. Vadí i to, že titul profesora a docenta by už neplatil v celé zemi, ale vázal by se na konkrétní místo na univerzitě.

    Stínový ministr školství ČSSD Marcel Chládek dnes řekl, že jeho strana "jednoznačně stojí za připomínkami Univerzity Karlovy a podporuje její aktivity". Dodal, že chce přispět ke vzniku oponentní skupiny, v níž by byli i akademici.







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:10

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze