Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rada VŠ odmítá Dobešovy zákony

Rada VŠ odmítá Dobešovy zákony

27.1.2012 | Rubrika: Česká republika | Strana: 14 | Autor: KATEŘINA PERKNEROVÁ Téma: Ostatní



Praha – Ve vysokoškolském prostředí denně vybuchne minimálně jeden šrapnel, který rozmetává předlohy ministerstva školství, tedy věcný záměr zákona o VŠ a o finanční pomoci studentům.

V noci na čtvrtek je jednoznačně odmítli předsedové studentských komor akademických senátů šesti brněnských vysokých škol. V prohlášení, které reprezentuje názor 65 tisíc studentů, odmítají zejména posilování rad VŠ na úkor akademických senátů a nepromyšlenou předlohu o studentských půjčkách.

Zástupce posluchačů Masarykovy univerzity Zdeněk Ručka říká jasně: „Věříme, že vláda vezme protesty akademických obcí vážně, reformní návrhy stáhne a vrátí se k jednacímu stolu se zástupci vysokých škol. V opačném případě jsme připraveni vyjít do ulic.“

Způsob a výsledek práce týmu ministra školství včera kritizoval i předseda Rady VŠ Jakub Fischer, syn bývalého premiéra, který v jeho éře působil na ministerstvu školství, kde měl na starosti přípravu zákona o finanční pomoci a zavedení školného.

„Skutečně hrozí, že by se univerzity mohly dostat pod politický vliv. Akademická autonomie není prázdný pojem, ale pochopitelně musí být v souladu s odpovědností,“ uvedl prorektor Vysoké školy ekonomické Jakub Fischer.


Jde jen o fráze?


Protestům, jež vycházejí z obav o ohrožení autonomie univerzit, vůbec nerozumí šéf Rady pro reformu vysokoškolského vzdělávání profesor Rudolf Haňka, působící v Cambridge. „Vysokoškolský zákon chrání svobodu výuky a vědeckého bádání, kterou věcný záměr nijak nenapadá. Takže jde jen o frázi, která se hodí, aby vzbudila pozornost veřejnosti a pak se začaly házet melouny z 1. patra právnické fakulty,“ řekl Rudolf Haňka v obsáhlém rozhovoru, který si můžete přečíst již v zítřejším vydání Deníku.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:20

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze