Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Další VŠ jdou proti Dobešově reformě

Další VŠ jdou proti Dobešově reformě

26.1.2012 | 19:00 | Pořad: Události | Téma: Univerzita Karlova




Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

--------------------

Sílí protesty proti vysokoškolské reformě, argumenty univerzit - slabší zastoupení studentů v akademických senátech a nedostatečná peněžní pomoc pro ně. Brněnští vysokoškoláci se chystají demonstrovat, pokud ministerstvo příslušné zákony nepřepíše. Vláda také zítra dostane petici, která žádá odchod Josefa Dobeše.


Pavla KUBÁLKOVÁ, redaktorka

--------------------

Zatím poslední velký protest studentů v ulicích Prahy se odehrál v červnu 2009. Tisíce středoškoláků tehdy demonstrovalo proti zavedení státních maturit. A něco podobného by se mohlo stát i letos. Místo středoškoláků chtějí ale 1.února do brněnských ulic vyjít vysokoškoláci.


Petr SOUKENÍK, mluvčí studentské iniciativy

--------------------

Měla by vyrážet z Moravského náměstí, udělat klečko kolem Brna, dorazit k právnické fakultě.


Jiří ZLATUŠKA, děkan, Fakulta informatiky Masarykovy univerzity

--------------------

Já osobně vítám kroky, které podnikl rektor Karlovy univerzity a akademická obec Karlovy univerzity.


Pavla KUBÁLKOVÁ, redaktorka

--------------------

Rektor Václav Hampl minulý týden svolal akademickou obec nejstarší české univerzity na shromáždění do auly právnické fakulty. Tady reformu odsoudili a vyzvali vládu, aby ji zamítla. Ministr Dobeš to ale nezval podněcováním sociálních nepokojů a pozval si Hampla na kobereček. Proti chystané vysokoškolské reformě se už vyjádřilo 23 z 26 vysokých škol a univerzit. Na ty chodí až 350 tisíc studentů. Ti ostatní se zatím rozhodují, jaké stanovisko zaujmou. Akademických senátů stojí proti reformě ještě víc, plných 25. Ne všichni jsou ale radikální. Například nový šéf Rady vysokých škol volá po kompromisu.


Jakub FISCHER, předseda

--------------------

Já sám nejsem zvyklý na barikády chodit. Já sám jsem zvyklý spíše se snažit nalézt nějaké řešení.


Pavla KUBÁLKOVÁ, redaktorka

--------------------

Ministr Dobeš se další komunikace se školami nebrání. Odpůrcům prý vadí pouze jednotlivé detaily.


Josef DOBEŠ, ministr školství /VV/

--------------------

Každý rektor řekne: 95 % je správně. Jenom v těch 5 % já mám tohle. Směr je správný.


Pavla KUBÁLKOVÁ, redaktorka

--------------------

Na Internetu je i petice, která volá po Dobešově odvolání. Zatím ji podepsalo téměř 900 učitelů, ředitelů akademiků i studentů. Redakce a Pavla Kubálková, Česká televize.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

--------------------

O co přesně se akademici se státem přou a jakou podporu mají protesty napříč vysokoškolským prostředí, ví a řekne Lenka Drmotová, posloucháme.


Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka

--------------------

Předmětem sváru jsou dva návrhy zákona ministerstva školství. Zákon o vysokých školách a zákon o finanční pomoci studentům. Ministerstvo chce s jejich pomocí po letech údajně zreformovat školství. Akademici se bojí o své svobody. Podle zákona by totiž měly například školy nové rady, do kterých by třetinu lidí jmenoval ministr. Akademici se bojí politického ovlivňování. To ale ministerstvo odmítá. Neshody panují také okolo zavedení školného, akademická obec není proti školnému jako takovému, ale proti způsobu, kterým ho chce zavést ministerstvo. Tvrdí, že spíše je výhodnější pro banky než pro samotné studenty. Kolik univerzit celkově je proti těmto zákonům, to se nedá úplně zobecnit, protože se liší názory fakulty od fakulty. Pokud vycházíme z usnesení akademických senátů, tak z 26 veřejných vysokých škol je proti 25. Poslední Vysoká škola ekonomická v Praze by své usnesení, celkové usnesení senátu měla vydat příští týden v úterý. A přestože tyto první protesty začaly už v prosinci, tak nejbouřlivější byly právě poslední lednové dny. Pro rekapitulaci, 19. ledna protestovali studenti Karlovy univerzity, 23. a 24. ledna se sešli nejdříve akademici, potom rektoři s ministrem školství ovšem bez dohody a dnes a v posledních hodinách se jak už jsme slyšeli v reportáži, přidali také studenti šesti brněnských škol a do ulic by tak mohli vyjít ti brněnští začátkem února. Jinak jak avizovali studenti Univerzity Karlovy, ti si dali termín koncem února.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:20

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze