Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti připravují demonstraci

Studenti připravují demonstraci

26.1.2012, Brněnský deník, Strana 1, Titulní strana, autor:   VERONIKA HORÁKOVÁ       

Brno – Nevyjasněný systém školného či snížení členů akademických senátů. To jsou důvody, kvůli kterým brněnské univerzity odmítají ministerský návrh reformy vysokého školství. Nově se k nim přidali také studenti. Založili iniciativu pod názvem Brno Za svobodné vysoké školy.

            Zvažují, že proti návrhu reformy vyjdou protestovat do ulic. „Přesný termín a podobu demonstrace ještě nevíme. Včera jsme se totiž dozvěděli, že ministerstvo má ještě jiný návrh reformy, nám doposud neznámý,“ uvedl člen iniciativy a student Masarykovy univerzity Václav Drozd.

            Studenti na příští středu svolali debatu na Právnickou fakultu Masarykovy univerzity. Pozvali také rektora školy Mikuláše Beka. „Slíbil, že přijde, pokud nedocestuje do zahraničí,“ informoval další člen iniciativy Jan Chmelíček s tím, že setkání začne ve čtyři odpoledne.

            Do té doby se studenti seznámí s návrhem ministerstva. „Na veřejné debatě si vzájemně vyjasníme postoje,“ podotkl Drozd. Studenti si přejí, aby na jednání přišlo co nejvíce lidí. „Vytiskneme letáky a rozdáme je na univerzitách a kolejích,“ vzkázal Drozd.

Studenti si zřídili stránky na sociální síti Facebook. K iniciativě se tam přihlásily necelé čtyři stovky lidí. „Aktivně se zapojilo přibližně třicet studentů, většinou z Masarykovy univerzity,“ přiblížil skupinu Drozd. Případnou demonstraci posluchači brněnských univerzit sladí s pražskými kolegy.

            S návrhem reformy nesouhlasí také rektoři brněnských vysokých škol. Nelíbí se jim ale způsob, jakým chtějí studenti svůj vzdor prezentovat. „Prosazovat názory vyhazováním melounů z okna považuji jako nepřiměřenou formu protestu budoucí české inteligence. I když chápu, že defenestrace je v Praze oblíbeným politickým nástrojem, v Brně raději problémy řešme u vína,“ uvedl například rektor Vysokého učení technického Karel Rais.

            Také rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek upřednostňuje věcnou debatu před protestními akcemi. Druhého února se potom sejde akademický senát této vysoké školy a projedná stanovisko k navrhované reformě. „Na škole jsme měli totiž volby a senát má nové složení, musí si zvolit také svého předsedu,“ informovala mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

            Okrajově řešili reformu rektoři také na včerejší schůzce s brněnským primátorem Romanem Onderkou. „Shodli jsme se na tom, že chceme nadále spolupracovat. Projednali jsme Strategii a koncepci univerzitního školství v Brně. Zazněly konkrétní návrhy,“ přiblížil výsledky jednání Onderka.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:19

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze