Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       ZČU se přidala: Nechceme reformu

ZČU se přidala: Nechceme reformu

27.1.2012 | Rubrika: Kraj Plzeňský | Strana: 3 | Autor: (ban)



PLZEŇ Západočeská univerzita, se zpožděním oproti ostatním vysokým školám, přijala na středečním jednání rezoluci, která odmítá sporné změny v zákoně o vysokých školách. Ten připravuje ministr školství Josef Dobeš.

„Akademický senát Západočeské univerzity v Plzni považuje za nepřijatelný zejména rozsah i způsob omezení samosprávného charakteru a nezávislosti českých vysokých škol včetně zastoupení studentů v samosprávných orgánech univerzity,“ stojí v přijaté rezoluci. Senát považuje za problematický také stávající návrh školného. „Postrádáme jakékoliv koncepční zdůvodnění potřeby jeho zavedení, kvalifikovanou analýzu rizik a vymezení vztahu k dalším právním předpisům,“ píší akademici.

Kvůli opožděnému přijetí rezoluce se už minulý týden ohradila část akademiků. Desítka vyučujících Pedagogické fakulty zaslala rektorce univerzity Iloně Mauritzové a akademickému senátu otevřený dopis, ve kterém vyzývali k rychlému svolání akademiků. „Velmi těžce neseme, že se v naší akademické obci nijak nereaguje na bezkoncepční a nesmyslné kroky,“ stálo mimo jiné ve výzvě. Vedení univerzity ale podle Mauritzové nezaspalo. Minulý pátek sdělila, že výhrady k reformě už probralo užší vedení akademického senátu. Jeho zasedání se uskutečnilo právě ve středu, po něm následovalo setkání akademické obce ZČU.

Ostatní univerzity ale k odmítnutí reformy přistoupily výrazně dříve než Západočeská univerzita. Velmi kritická je Univerzita Karlova, na níž minulý čtvrtek protestovali i samotní studenti. Z oken vyhodili symbolických 90 melounů jako symbol milionů, které stály přípravy zákonů. Nejstarší česká univerzita byla první školou, kde studenti kvůli nesouhlasu s novými zákony o vysokých školách a o finanční pomoci studentům uspořádali otevřené protesty.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:19

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze