Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Brněnští rektoři volají po dalším jednání o vysokoškolské reformě

Brněnští rektoři volají po dalším jednání o vysokoškolské reformě

    Brno 30. ledna (ČTK), autor:   Jan Tomandl, snm

Rektoři brněnských vysokých škol ve společném prohlášení vyzvali vládu a ministerstvo školství k pozastavení legislativního procesu vysokoškolské reformy. Požadují další jednání. Akademická obec podle prohlášení nevěří v pozitivní přínos zákona o vysokých školách a zákona o finanční podpoře studentů v současné podobě. Prohlášení poskytla ČTK mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.


    "Zákon o vysokých školách budou provádět z největší části samy vysoké školy, existence základního konsensu na jeho věcném záměru a důvěra v jeho pozitivní aplikaci jsou základním předpokladem úspěchu reformy vysokých škol," stojí v prohlášení.


    Pod dokument se podepsali rektoři Masarykovy univerzity, Mendelovy univerzity, Vysokého učení technického, Janáčkovy akademie múzických umění a Veterinární a farmaceutické univerzity. Brněnské univerzity jsou podle rektorů připravené jednat o změnách ve vysokém školství, které přinesou akademickému prostředí zvýšení kvality, otevřenost a efektivitu a budou respektovat svobodu vzdělávání, bádání a akademickou samosprávu vysokých škol.


    Proti věcným záměrům obou zákonů se postavili také studenti brněnských škol. Na středu svolali protestní pochod. Vyrazí ve 14:00 od kina Scala a kolem několika univerzitních budov dojdou k právnické fakultě. Průvod organizují studentské komory akademických senátů šesti univerzit.


    "Zástupci všech brněnských veřejných vysokých škol se rozhodli pro uspořádání tohoto protestu po silném tlaku studentské části akademické obce. Za jeden den od zveřejnění již téměř 300 osob vyjádřilo svou účast na protestu," sdělil dnes ČTK Petr Soukeník z akademického senátu MU.


    K dalšímu jednání o vysokoškolské reformě vyzvalo ministra školství Josefa Dobeše (VV) minulý týden také nové vedení Rady vysokých škol. Akademici požádali o stažení a přepracování obou chystaných zákonů, které mají upravit postavení univerzit, jejich samosprávu i školné. Dobešovy reformní záměry by měla brzy projednat vláda. Ministr minulý týden uvedl, že je připraven se zástupci škol jednat. Podle něj ale reforma už musí začít. Její směr považuje za správný.








Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:22

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze