Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dobešův rádce se nečekaně pustil do návrhu školného

Dobešův rádce se nečekaně pustil do návrhu školného

30.1.2012    Právo    Strana 3    Zpravodajství, autor: dan       


Kritika na ministra školství Josefa Dobeše (VV) kvůli reformě vysokých škol se snáší ze všech stran a dokonce už i z vlastních řad.


            Předseda Dobešovy Rady pro reformu vysokoškolského vzdělávání, profesor cambridžské univerzity Rudolf Haňka, včera překvapivě uvedl, že některé části zákona týkajícího se školného s nimi ministr vůbec nekonzultoval. Proto Dobešovi navrhne, aby předlohu vrátil k přepracování.


            „Souhlasím s tím, že věcný záměr zákona o finanční pomoci studentům je uspěchaný, že se zapomnělo na prioritní oblast pomoci studentů s životními náklady a že se soustředí pouze na podporu splácení školného,“ uvedl Haňka v diskusi České televize.


            Dvanáctičlenná rada, které Haňka šéfuje, je poradním orgánem ministra školství. Na Haňku se Dobeš jako na autoritu často odvolává, když obhajuje své záměry v resortu.


            Zákon o školném odmítají jak univerzity, tak studenti, z nichž někteří se opět chystají vyrazit i do ulic.


            Šéf studentské komory akademického senátu Masarykovy univerzity Zdeněk Ručka kritizuje ústup ministerstva od původního návrhu, že by se školné mělo splácet až od doby, kdy student dosáhne průměrné mzdy (dnes přes 24 tisíc korun).


            Podle nynějšího záměru ministerstva by měl absolvent začít splácet už při dosažení dvojnásobku minimální mzdy (tedy 16 tisíc korun).


Studentům se také nelíbí, že zákon nepočítá se státními granty pro studenty a se stipendii. „Mezi studenty se až na pár výjimek nenajde nikdo, kdo by zákon chtěl podpořit,“ uvedl Ručka v diskusi.


Přibáň: Ministr dělá ostudu, měl by jít


Profesor práva cardiffské univerzity Jiří Přibáň vybídl ministra, aby odstoupil z funkce, podle něj dělá pouze ostudu. „Je mi líto rektora Hampla i ministerského předsedy Nečase, že s ním musí spolupracovat,“ uvedl Přibáň.


            Jemu se nelíbí záměr zákona o vysokých školách, protože povede k zesílení politického dohledu nad akademickou půdou. „Třeba že by rektory jmenoval prezident a členy správní rady univerzit vláda. To je bezprecedentní a to se nesmí připustit,“ uvedl Přibáň.


            Také rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl se obává o kvalitu vysokého školství. Zákon se podle něj vůbec nezabývá soukromými vysokými školami. Podle Hampla by se měly oba zákony vrátit do připomínkového řízení.


            Tento týden by se měli Hampl i Haňka setkat s premiérem Petrem Nečasem a vyhrocenou situaci řešit. Podle rektora je těžké dál vyjednávat s Dobešem, který jim minulý týden na jednání sdělil, že nehodlá ustoupit. „Ministr je stále naším oficiálním partnerem, ale situace je pro nás velmi složitá,“ odpověděl Hampl na dotaz, zda je pro něj ministr partnerem v jednání, nebo chce již jednat pouze s premiérem.


            Výhradám, které včera v ČT padly, nikdo z ministerstva nečelil, do diskuse totiž nedorazil ani Dobeš, který to odmítl, ani jeho náměstek pro vysoké školy Ivan Wilhelm, jenž byl na dovolené. A ani šéf odboru vysokých škol Jiří Nantl, který je v rezignaci a jehož účast v pátek večer ministerstvo zrušilo.


***


Věcný záměr zákona o finanční pomoci studentům je uspěchaný Rudolf Haňka






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze