Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysoké školy se spojují proti Dobešově chystané reformě

Vysoké školy se spojují proti Dobešově chystané reformě

26.1.2012    Mladá fronta DNES    Strana 4    Z domova, autor:   (sm)       


PRAHA Ve svém odporu proti Dobešově reformě vysokého školství získala včera Univerzita Karlova další spojence.


            Omezení moci akademických senátů nebo zavedení školného kritizují akademici z UK jako „nebezpečnou hru s budoucností české společnosti“. Včera se k jejich postoji přidala Univerzita Pardubice a České vysoké učení technické.


            ČVUT, škola s třísetletou tradicí, píše ve svém usnesení, že ministerstvo „ignorovalo zásadní připomínky k návrhům, které byly formulovány Radou vysokých škol“. Akademický senát v čele s profesorem Petrem Konvalinkou dále tvrdí, že návrh ministra školství Josefa Dobeše (VV) „ohrožuje vývoj, který vysoké školy nastoupily před 22 lety a omezuje vliv studentů na rozhodování“. S postupem ministerstva školství nesouhlasí také na Univerzitě Pardubice. „Jednání se za poslední tři čtvrtě roku nikam neposunulo. Naše připomínky nikdo nebere vážně,“ vysvětluje předseda akademického senátu Jiří Kubeš, proč se včera jednomyslně připojili k rezoluci kolegů z Prahy. Na škole také panují obavy ze zavedení takzvaných rad veřejných vysokých škol, do kterých by třetinu členů jmenoval sám ministr. „Ten návrh je dost vágní, nedodělaný. Diskuse se musí vrátit o krok zpátky,“ požaduje Kubeš. Pokud na to ministerstvo nepřistoupí, plánuje pardubická univerzita protesty.


            Umírněně zatím postupuje Masarykova univerzita v Brně. „Trváme na tom, že reforma je nutná,“ říká tisková mluvčí Tereza Fojtová. Dodává ale, že mnohé problematické části zákona s nimi nikdo neprojednal. Podle ministra Josefa Dobeše jsou to však akademici, kteří odmítají diskusi. Uvádí to na webu ministerstva školství.


            Ke včerejšímu vývoji kolem vysokoškolského zákona se včera tiskové oddělení ministerstva nedokázalo vyjádřit.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:18

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze