Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dobeš se sešel s akademiky. Po půl hodině odešli naštvaní

Dobeš se sešel s akademiky. Po půl hodině odešli naštvaní

24.1.2012    Mladá fronta DNES    Strana 4    Z domova, autor:   Ivana Karásková       


PRAHA Boj o podobu zákonů, které mají změnit vysoké školství, se včera opět přiostřil. Po čtvrtečním „melounovém happeningu“, kdy studenti před pražskou právnickou fakultou vyhodili 90 melounů, symbolizujících sumu vydanou na přípravu vysokoškolské reformy, dorazilo na ministerstvo školství třiadvacet předsedů akademických senátů z celého Česka. Jednání plánované na dvě hodiny však už po třiceti minutách ztroskotalo.


            „Když nás pan ministr Dobeš pozval, mysleli jsme, že chce o reformních zákonech diskutovat a zjistit, které připomínky považujeme za zásadní. On nám však oznámil, že debatovat sice můžeme, ale že na návrzích obou zákonů nehodlá nic měnit. Předložil je už totiž vládě, která o nich bude hlasovat na přelomu ledna a února,“ popsal Petr Konvalinka, předseda akademického senátu ČVUT, pověřený vystupovat jménem všech. Akademici přijeli do Prahy s jednoznačným požadavkem, aby ministr školství reformní zákony stáhl. Po jeho sdělení však „přátelskou debatu“ svorně odmítli.


            „Takových diskusí totiž už bylo, ale k ničemu nevedly. Pokud jde o navrhované změny, nejvíc se bojíme velkého vlivu politiků na vysoké školy,“ popsal profesor Konvalinka. Návrh posiluje správní rady na úkor akademických senátů. Akademici proto nevylučují protesty a další nátlakové akce. Josef Dobeš vývoj událostí nekomentoval. Bude však trvat na tom, aby vláda schválila zákony v nynější podobě.


            Premiér Nečas ministra podpořil. Protesty studentů a akademiků proti reformě vysokého školství v okamžiku, kdy jsou hotovy pouze věcné záměry zákonů, považuje za nepřiměřené. Změnu systému vnímá jako nezbytnou pro konkurenceschopnost země.


            Mezi ministrem Dobešem a představiteli vysokých škol gradují slovní přestřelky. Dobeš se na stránkách MŠMT pozastavil nad „neodpovědným přístupem rektora Karlovy univerzity Václava Hampla“, který podle něj podněcuje akademickou obec k nepokojům. Pozval si ho kvůli tomu „na kobereček“.


Rektoři: Je to hanebnost


Za Hampla se postavili rektoři a akademici, kteří Dobešův postup označili za hanebnost. Pobouřil je „tón i obsah“ vyjádření ministra. Nepovažují ani za vhodné, aby si předvolával rektora k sobě na úřad. „Mimo jiné se tak potvrzují obavy většiny akademické obce z politicko-mocenských zásahů do samosprávy veřejných vysokých škol,“ uvedlo v prohlášení předsednictvo České konference rektorů.


            Dnes má ministr Dobeš poradu s rektory a na středu jeho oponenti svolávají shromáždění k reformním zákonům. Pokud se vysokým školám nepodaří ministrovy záměry zvrátit, zvažují demonstrace.


            Ke změnám ve vysokém školství se zavázala vláda v programovém prohlášení. Představitelé vysokých škol však tvrdí, že podoba, v jaké jsou navrženy, ohrožuje nezávislost a úroveň vysokého školství.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:16

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze