Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Když TGM bije Karla IV.

Když TGM bije Karla IV.

24.1.2012    Lidové noviny    Strana 10    Názory, autor:  PETR KAMBERSKÝ       

CHLÍVEČEK


VPraze je blaze a je tady často, ehmm, nepořádek. Často větší než v jakémkoli Chlívku. V lehce hysterické, krapet neinformované a zhusta nepoučené debatě o změnách na vysokých školách jaksi zanikají hlasy lidí z oboru, lidí poučených a informovaných – jako třeba rektora Masarykovy univerzity v Brně, pana Mikuláše Beka.


            Ten včera napsal: „Domnívám se, že rada univerzity tak, jak se objevuje v současné verzi věcného záměru, se třetinou členů nominovaných rektorem, třetinou senátem a jen třetinou ministrem, není skutečným ohrožením pro univerzitní autonomii, neboť dvě třetiny nominací jsou v rukou univerzity. Aktivní politici by byli podle návrhu vyloučeni. A sebevědomá instituce našeho typu a síly nemá ostatně ve zvyku se nechat od politiků ani podnikatelů manipulovat.“ Zatímco pražští studenti vyhazují z oken melouny a srovnávají dnešek s totalitními roky ’68 a ’89, rektor druhé nejlepší univerzity místo spektakulárních akcí a bojovných sloganů věcně argumentuje. Ve srovnání s přívalem mravního rozhořčení, jaké předvedli na tiskové konferenci zástupci Univerzity Karlovy, je hlas z Brna balzámem na rozum i na duši.


            Ptáte se, proč takový rozdíl mezi výkřiky z Prahy a klidným hlasem z Brna? Protože Brno „jede“, Praha stagnuje. Před dvaceti lety nebyl obor, který by byl v Brně na vyšší úrovni než v Praze (neznámým výjimkám omluva předem). Dnes – podle respektovaných žebříčků – třeba práva, sociologie a psychologie jsou na Moravě už lepší než v Čechách. I celkové výsledky MU se v mezinárodních srovnáních lepší. Karlovka naopak střídavě stagnuje či klesá.


            Rektora Beka těžko označit za tupého politika, který chce zlikvidovat svobodu bádání. Naopak – jeho logickým zájmem je získat co nejvíce peněz amít co největší volnost s jejich nakládáním. „Odmítl jsem konkrétní předložené návrhy zákonů, to ale neznamená, že jsem proti reformám vysokého školství. Naopak. Já si vůbec nemyslím, že současný legislativní stav u nás je nejlepším ze všech možných světů.“ Pro novináře jsou to těžké chvíle: jsou placeni za tlučení do klávesnice, ale v některých chvílích by bylo nejrozumnější přetisknout cizí myšlenky a formulace.


            „Já moc nevěřím na specifické české cesty, a to ani v organizaci univerzitního života. Jsem přesvědčen, že je pro další rozvoj naší univerzity nezbytné, abychom se reformami dobrali legislativního rámce, který bude srovnatelný s úspěšnými evropskými univerzitními zeměmi. (...)A dovolím si říci ještě toto – změna současného stavu může nastat jen tehdy, když se nakonec stát a univerzity dohodnou. (...) Nepovažuji za důležité, zda bude výsledkem nový zákon nebo rozsáhlejší novelizace zákona stávajícího, ani to, zda se to stane do léta či o půl roku později. Určitě však budu nadále prosazovat změnu současného legislativního stavu, který je zastaralý, v řadě ohledů nefunkční a brání kvalitativnímu rozvoji naší univerzity.“






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:16

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze