Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ministr asi není rád

Ministr asi není rád

24.1.2012    Lidové noviny    Strana 19    Akademie, autor: Radky Kvačkové


Ministr školství čelí dalšímu personálnímu problému. Přitom za něj vlastně nemůže. Podle toho, co se nám podařilo zjistit, nabídl řediteli odboru vysokých škol Jiřímu Nantlovi povýšení na zatím neobsazený post vrchního ředitele sekce vysokých škol. Správně. Jiří Nantl je mimořádně schopný mladý úředník, který se systémovým otázkám školství věnuje už od svých studentských let, kdy působil v Radě vysokých škol, a na ministerstvu už odvedl přesvědčivý kus práce. S jeho povýšením má však údajně problém náměstek Ivan Wilhelm. Pravděpodobně se mu nelíbí, že by mezi ním a odborem vysokého školství byl ještě někdo. Nantl proto podal výpověď.


            Dá se předpokládat, že ministr není vůbec rád. Možná se pokusí věc ještě nějak řešit. Je však v nepříjemné situaci. Komu dá přednost? Wilhelm má příští zákon o vysokých školách komunikovat (pravda, moc se mu to nedaří), ale všichni vědí, že skutečné práce na zákoně moc neudělá. Ta je na Nantlovi. Bez něj se bude dávat paragrafové znění dohromady hodně těžko. Amožná se to ani nepodaří.


Bylo zajímavé sledovat představitele Univerzity Karlovy, jak napřed víceméně vyzvali studenty k protestům proti reformě terciárního vzdělávání, a posléze začali tvrdit, že jim šlo jen o informativní shromáždění. Bohužel nebyl skoro nikdo, kdo by jim kvalifikovaně oponoval. Když prorektor UK Stanislav Štech v televizním Hydeparku vyprávěl, jak ve Finsku nebo v Dánsku od studentů nejenže nechtějí školné, ale ještě jim na studium přispívají, nenásledovala logická otázka: „A můžete nám říct, jaké se platí v těchto zemích daně?“ Škoda.


Vybírat školné opravdu není třeba. Stačí zvýšit daně nebo se dohodnout, že na veřejné vysoké školy bude odcházet nanejvýš dvacet procent populačního ročníku, jako tomu bývalo. Není sice jisté, zda se hustým sítem protlačí opravdu jen ti nejschopnější, (často se totiž nadání projeví a rozvine až během studia), společnost zůstane v počtu vysokoškoláků daleko za vyspělými zeměmi, ale zase to daňoví poplatníci ekonomicky utáhnou, aniž by se po studentech žádala finanční spoluúčast. Jste pro?




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:16

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze