Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Schůzka ministra školství s předsedy akademických senátů univerzit

Schůzka ministra školství s předsedy akademických senátů univerzit

23.1.2012 12:00    TV Nova    Zpráva    

Michaela OCHOTSKÁ, moderátorka


--------------------


Ministr školství Josef Dobeš se dnes sešel s předsedy akademických senátů univerzit. Důvodem jsou ostré spory kolem zákonů, které mají přinést změny ve fungování vysokých škol. Jednání sleduje i kolegyně Silvie Škábová. Silvo?


Silvie ŠKÁBOVÁ, redaktorka, Praha


--------------------


Hezké poledne. Tak jednání už skončilo a nepřineslo žádný výsledek. Podle akademiků vlastně bylo jen tak pro formu, protože už je vlastně o všem rozhodnuto. Jak sami říkají, cestu sem dnes vážili víceméně zbytečně. Ministr Dobeš nechtěl totiž o jejich požadavku na stažení těch zákonů z vlády ani slyšet. Podle všeho řekl, že vlastně ten materiál má všeobecnou podporu K9. Akademikům vadí jednak zavedení školného, bojí se i toho, že kvůli chystaným změnám by akademické obce ztratily své svobodné postavení a pravomoci. Zákon sice počítá právě s posílením pravomocí správních rad, jenže na úkor akademiků. Napříště by totiž vedle nich měli zasedat i politici a podnikatelé, kteří by pak rozhodovali i o financování škol. Ministr Dobeš ale řekl, že už dnes prý sedí ve správních radách politici, například na Univerzitě Karlově to má být Lubomír Zaorálek a Přemysl Sobotka. Proti chystaným změnám protestovali už minulý týden také studenti. Z balkónů právnické fakulty symbolicky vyhodili 90 melounů, tedy počet, který odpovídal částce 90 milionů korun, která padla právě na ty vysokoškolské reformy. Pokud vláda ty zákony schválí tak, jak opravdu jsou, hrozí akademici demonstracemi a stávkami, které by měly začít po 27. únoru. Jednání sice ještě u konce nejsou, zítra se má ministr Dobeš sejít ještě s rektory škol, nicméně podle akademiků žádné velké změny v těch rozhodnutích nehrozí.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:15

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze