Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Co si to akademici dovolují? Je to falešná hra, zlobí se Klaus

Co si to akademici dovolují? Je to falešná hra, zlobí se Klaus

25.1.2012    Mladá fronta DNES    Strana 5    Z domova

PRAHA Prezident Václav Klaus se ve sporu o reformu vysokých škol postavil na stranu ministra Josefa Dobeše.

„To, co předvádějí, je falešná hra na akademickou svobodu,“ sepsul vysokoškolskou opozici proti ministrovi. Akademici podle Klause nemohou bojovat proti školnému a zároveň chtít maximální svobodu a o všem rozhodovat sami.

            Školám vadí, že část pravomocí mají od akademických senátů v budoucnu převzít správní rady s účastí státu. A odmítají i návrh na školné.

            „Pokud školy touží po naprosté nezávislosti na státu, pak samozřejmě musí chtít i nezávislost na penězích daňových poplatníků. To je elementární aritmetika, to by měl říct každý, kdo nad tím alespoň trochu přemýšlí,“ řekl prezident Radiožurnálu.

„Chtěl bych připomenout některým našim velkým akademikům, že debata není o soukromém, ale o veřejném školství. Pokud by to byly soukromé školy, kde si studenti plně platí školné, pak ať mají akademici právo rozhodovat, jak sami uznají za vhodné. To, co předvádějí, je falešná hra na akademickou svobodu,“ dodal.

            Doplnil, že se české vysoké školství nenachází v dobrém stavu, neprodukuje ani kvalitní vzdělávání, ani vědu. „Jsem velmi pobouřen tím, co si akademický svět v této chvíli dovoluje, a jsem velmi rád, že se k tomu zcela jasně vyjádřil i premiér Nečas,“ uvedl prezident.

            Ministr Dobeš se včera sešel s rektory. A slíbil jim další jednání. Vznikla kvůli tomu zvláštní pracovní skupina, poprvé se sejde v únoru.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:18

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze