Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Buď Dobeš, nebo vzdělání

Buď Dobeš, nebo vzdělání

25.1.2012    Právo    Strana 6    Publicistika, autor: Jan Keller       


Sloupek


Vysoké školy jsou v konfliktu vůči ministru Dobešovi ve věci reformy terciárního vzdělávání. Osobně si myslím, že je v tom magistr Dobeš tak trochu nevinně a že ke spoustě věcí přišel jako slepý k houslím. Připravili mu podklady a oznámili, že je musí prosadit. Termín: ihned. Sankce za nesplnění: ztráta ministerského postu.


            Ti, kdo stojí proti němu, nemají naopak co ztratit. Na rozdíl od pana ministra jsou to profesionálové v oblastech, kterým se celoživotně věnují. Ani do svých akademických funkcí se nedostali z něčí milosti a setrvávání v nich nepovažují za svůj vrcholný životní zážitek. I když tedy můžeme s Josefem Dobešem soucítit jako s člověkem, který je po všech stránkách slabší, nemělo by nám to bránit ve vědomí širších souvislostí.


            To, co je vydáváno za reformu vysokých škol, nemá vůbec nic společného se vzděláním. Je to jen další fáze dlouhého a trpělivě budovaného tunelu, který má za cíl odklonit peníze občanů a daňových poplatníků z veřejné sféry do soukromých rukou.


            Tento tunel má dvě ramena. Jedním budou proudit peníze bankám, u kterých se chudší studenti zadluží kvůli školnému a dalším výdajům spjatým se studiem. Stát dosud platil za studenty přímo školám. Platí čím dál méně. Nyní své platby školám ještě dále omezí. O to více bude sypat bankám na úrocích z půjček po dobu studia. Po ukončení studia a po dosažení platu 16 tisíc Kč měsíčně budou banky už sponzorovat přímo absolventi vysokých škol. Budou jim odevzdávat jakousi daň za vzdělání. Daňový poplatník neušetří nic.


            Druhý tunel bude vůči finančně a vlivově silným skupinám ještě velkorysejší. Jejich zástupci budou dosazeni do vedení škol a postarají se o to, že tyto veřejnoprávní instituce budou za peníze studentů a daňových poplatníků plnit jejich zakázky. Půjde o lidi, kteří toho o vzdělanosti vědí asi tolik jako ministr školství. Budou se rekrutovat z těch, kdo nevěří ve veřejný zájem. O to víc budou mít svých zájmů soukromých.


            Nejsem si jist, zda si Josef Dobeš něco z toho vůbec uvědomuje. Jak vzápětí svým vystoupením doložil Václav Klaus, ministr Dobeš není jediný, kdo nechápe, o co dnes běží. Ale to by bylo na další a ještě smutnější zamyšlení.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:18

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze