Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dobeš přijal rektory, Klaus je peskoval

Dobeš přijal rektory, Klaus je peskoval

25.1.2012    Brněnský deník    Strana 12    Česká republika, autor:  (kp)       


Praha – Zklidnění situace měla přinést včerejší schůzka ministra školství Josefa Dobeše (VV) s rektory. Částečně se tak i stalo.


            O podobě zákonů o VŠ a finanční pomoci studentům bude jednat pracovní skupina, nad jejímiž závěry se počátkem února znovu sejdou všichni aktéři. Dobeš zdůraznil, že „je třeba se podívat na finální verzi předloh, v nichž byla většina připomínek zapracována“. Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek v ČT potvrdil, že k jistému posunu došlo. „Uděláme ještě jeden pokus o vyjasnění stanovisek,“ dodal. Vášnivě se například bude posuzovat postavení univerzitních rad. Podle ministerstva by měly získat rozhodující pravomoc při správě VŠ, včetně výběru rektora. Třetinu jejích členů by jmenoval ministr školství. Bek je ale přesvědčen, že rektora by nadále měl volit akademický senát, přičemž by mohl použít cestu výběrového řízení.


            Velká debata se povede o školném, jeho výběru a hlavně využití. Rektoři trvají na tom, aby bylo příjmem škol, ale nesnížil se o jeho výši státní příspěvek. Právě tento bod sporu rozlítil prezidenta Václava Klause.


            V Radiožurnálu se do akademiků tvrdě obul: „To, co předvádějí, je falešná hra na akademickou svobodu.“ Podle něj je vysoké školství placené z veřejných peněz, takže stát musí mít právo, aby o něm spolurozhodoval.


            Klaus soudí, že představitelé univerzit se musejí rozhodnout, na čí straně stoj. „Nemohou bojovat proti školnému a současně chtít maximální akademickou svobodu a plné rozhodování o vysokých školách. Pokud školy touží po naprosté nezávislosti na státu, pak by musely chtít i nezávislost na penězích daňových poplatníků,“ uvedl.




***




„To, co předvádějí, je falešná hra na akademickou svobodu.“






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:18

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze