Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dobeš slíbil rektorům další jednání o reformě vysokých škol

Dobeš slíbil rektorům další jednání o reformě vysokých škol

Praha 24. ledna (ČTK), autor:     zpt rem tmn mal

Ministr školství Josef Dobeš (VV) dnes slíbil rektorům vysokých škol, že s nimi bude o reformě vysokého školství jednat. Dnes společně zřídili pracovní skupinu, která se poprvé sejde počátkem února. Je podle něj důležité, aby se obě strany sporu o podobě reformy seznámily s poslední verzí návrhu zákona o vysokých školách. Poté je možné pokračovat v debatě o tom, co rektorům na reformě vadí. Rektoři reformu neodmítají, chtějí ale vyvážené kompetence jednotlivých orgánů školy.


    Na jednání rektoři podle předsedy České konference rektorů (ČKR) a rektora Karlovy univerzity Václava Hamla přišli s žádostí, aby ministerstvo připravované věcné záměry přepracovalo, nebo alespoň oddálilo jejich projednávání ve vládě kvůli dopracování. Na to ale Dobeš nepřistoupil. "Jestli je tu něco, co v drtivé většině rektorům vadí, dělá problémy, či v čem vidí rizika v budoucím paragrafovém znění, někdy začátkem února se o tom budeme bavit," řekl novinářům po jednání Dobeš. Se zástupci škol chce také prodiskutovat návrhy legislativní rady vlády, která se reformou bude zabývat.


    "To jednání vnímám jako moment, kdy snad by se do věcných záměrů podařilo nějaké věci doplnit," řekl Hampl k únorové schůzce novinářům. Kdyby vláda schválila záměry bez připomínek vysokých škol, nezbylo by podle Hampla akademické obci, než aby oponovala návrh paragrafovaného znění alespoň v mezích daných věcnými záměry.


    "Rektoři reformy neodmítají, ale chtějí zákon umožňující vysokým školám práci ve prospěch vzdělání a výzkumu," řekl místopředseda ČKR Vladimír Večerek. Kladně hodnotí například plán na uzavírání kontraktu o počtu studentů mezi státem a univerzitami. Debatovat naopak chtějí ještě o vyvážení kompetencí mezi rektorem, správní radou a akademickým senátem. Vstřícný postoj Dobeše k budoucím setkáním ale podle rektorů není zárukou, jak návrhy dopadnou.


    Řada vysokých škol si od dnešní schůzky slibovala, že se vyřeší zásadní sporné body plánované reformy. V pondělí obdobná schůzka Dobeše s předsedy akademických senátů skončila krachem. Debaty o reformě provázejí protesty studentů nespokojených s chystanými změnami v systému vysokých škol. Premiér Petr Nečas považuje protesty škol za předčasné vzhledem k rozpracovanosti návrhů.


    Do sporu se dnes vložil i prezident Václav Klaus. Řekl, že je velmi pobouřen reakcí akademiků. Reforma je podle něj nezbytná. To si uvědomují i rektoři. "Konference rektorů je tím, kdo reformu chce, kdo ji podporuje a kdo od ní očekává posun na vyšší úroveň," reagoval Večerek. Současný návrh podle něj zakládá obavy, že by to tak nemuselo být. Školy by se podle něj mohly dostat do područí politiky. "Všichni jsme pro reformu, která je smysluplná," konstatoval.


    Očekávalo se, že Dobeš by se dnes mohl s Hamplem domluvit na schůzce k vyjasnění dění na Karlově univerzitě, ministr minulý týden Hampla obvinil, že "podněcuje k sociálním nepokojům". Reagoval tak na akademické shromáždění proti návrhu nového zákona o vysokých školách, které UK uspořádala. Žádné datum dnes nepadlo. Hampl ČTK řekl, že nebyl čas, schůzka se podle něj ještě uskuteční. Dobeš případné setkání po dnešní debatě vnímá jen jako splnění toho, co dříve řekl.


    Reformu vysokého školství vláda přislíbila ve svém programovém prohlášení. Loni Dobeš přišel s věcnými záměry zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům, které by měla brzy projednat vláda. První upravuje fungování univerzit a školné, druhý spoření a půjčky na vzdělání. Proti oběma se postavila Česká konference rektorů (ČKR) i Rada vysokých škol. Kritikou nešetřily ani odbory nebo opozice.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:18

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze