Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dohodou skončila schůzka rektorů s ministrem školství Josefem Dobešem

Dohodou skončila schůzka rektorů s ministrem školství Josefem Dobešem

25.1.2012 07:00    ČRo 1 - Radiožurnál    Zpráva, autor:Lenka ŠUMOVÁ, moderátorka


--------------------


Dohodou skončila schůzka rektorů s ministrem školství Josefem Dobešem. Ten zástupcům univerzit slíbil další jednání o reformě vysokých škol. Společně ustanovili pracovní skupinu, která se znovu sejde na začátku února. Šéf rektorů a zástupce Karlovy Univerzity Václav Hampl, který se proti reformě nejsilněji ozýval, teď řekl, že návrh musí být lepší a dopracovanější. K tomu teď akademici chtějí využít získaný čas.




Václav HAMPL, rektor Univerzity Karlovy


--------------------


Rektorům jednoznačně jde o kvalitu vysokého školství. Veřejné vysoké školy jednoznačně stojí o to, aby ten systém umožňoval jim pracovat na kvalitě, zlepšovat kvalitu, včetně samozřejmě kvalitní vědy na vysokých školách. A ty obavy opravdu jsou, že ten zákon o vysokých školách, ten věcný záměr, takže toto spíše řeší jednom deklaratorně a proklamativně a tvrzením, ale nikoliv nezbytně těmi faktickými ustanoveními.




Pavel PROUZA, moderátor


--------------------


Kritika akademiků vůči reformě vysokých škol je podle prezidenta Václava Klause neadekvátní. V exkluzivním vyjádření pro Radiožurnál prezident vyjádřil své pobouření nad reakcí akademické obce, která se obává možných politicko-mocenských zásahů do samosprávy veřejných vysokých škol. Podle prezidenta Klause je potřeba si uvědomit podstatu problému.




Václav KLAUS, prezident České republiky


--------------------

Debata není o soukromém školství, debata je o veřejném školství. Prostě pokud by to byly soukromé školy, kde studenti si plně platí školné, no, tak pak ať mají akademici právo prostě rozhodovat, jak uznají oni za vhodné. Ale jsme ve světě veřejného školství, který platí stát, respektive daňoví poplatníci, a proto také stát musí mít právo, aby o tom rozhodoval nebo spolurozhodoval



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:18

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze