Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Akademici diskutují, Dobeš rozhoduje

Akademici diskutují, Dobeš rozhoduje

25.1.2012    Mladá fronta DNES    Strana 11    Názory, autor: Petr Pavlík       


Tomáš Feřtek článkem Dobeš a melouny (MFD 24. 1.) může vzbuzovat pocit, že snad pracuje pro tiskové oddělení MŠMT. Svůj argument totiž zakládá na otřepaných klišé, která přispívají k negativnímu obrazu akademické obce.

            To platí především o ústřední tezi: „Návrhy na reformu vysokých škol odmítá akademická obec paušálně i v případě, že by stály přinejmenším za debatu.“ Feřtek asi nepostřehl, že akademické reprezentace debatovaly v rámci oponentní skupiny k zákonu o vysokých školách s MŠMT téměř rok. Problém je v tom, že ministr Dobeš chápe debatu podobně jako pravicová vláda, ve které sedí – lze debatovat, ale nakonec si prosadíme svou a vaši ochotu diskutovat budeme prezentovat jako podporu našemu diktátu. A tak se rok debatovalo, ale do vlády šel záměr zákona o VŠ v jiném znění, než na jakém byla shoda. Se záměrem zákona o finanční pomoci studentům nebyly reprezentace seznámeny vůbec!

            Nepravdivá je i teze, že akademická obec nepřichází s vlastními návrhy. Již před dvěma roky zveřejnila UK Náměty pro novelizaci zákona o vysokých školách.

            Feřtek se ohání i Bílou knihou terciárního vzdělávání jako „nejkomplexnějším pokusem pojmenovat, v čem je problém našeho vysokého školství a jak ho řešit“. Buď tento spisek nečetl, nebo neví, co je to odborný text. Kniha nesplňuje ani formální nároky, natož obsahové. Není opřena o relevantní literaturu ani o analýzy.

Stojí jen na neoliberálním dogmatu, že více trhu a „podnikového řízení“ VŠ přinesou vyšší kvalitu.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:17

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze