Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dobeš trvá na svém. Reformu nestáhne

Dobeš trvá na svém. Reformu nestáhne

25.1.2012    Lidové noviny    Strana 5    Domov, autor: BARBORA ŘÍHOVÁ       


Ministr školství Josef Dobeš podruhé zopakoval, že z vlády nestáhne kritizované věcné záměry zákonů o vysokých školách. Nejdříve si jeho „ne“ vyslechli šéfové akademických senátů, včera rektoři.


PRAHA Šéfové akademických senátů všech šestadvaceti veřejných vysokých škol utnuli v pondělí jednání s Dobešem v okamžiku, kdy jim řekl, že věcné záměry zákonů nehodlá stáhnout a předělat. Naopak s rektory jednal ministr včera podstatně déle. A to i přesto, že jim oznámil to samé: nic z vlády stahovat nebudu.


            Jistý posun ale schůzka s akademiky přinesla. Rektoři dostali příslib, že se s nimi ministr bude o reformě bavit. „Začátkem února se setkáme,“ sdělil Dobeš novinářům po jednání s rektory. Ministr také poznamenal, že někteří rektoři prý nevědí, co v navržených věcných záměrech vlastně stojí. „Potřebujeme se především shodnout na tom, že všichni držíme v ruce tu samou verzi,“ řekl Dobeš. „Nejsem si vědom, že bychom si nerozuměli,“ oponoval rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, který stojí i v čele České konference rektorů.


            Spory se točí kolem dvou věcných záměrů, které leží od začátku ledna na vládě: první upravuje fungování univerzit a školné, druhý spoření a půjčky na vzdělání. Pokud je kabinet schválí, chce ministr do konce června vypracovat paragrafové znění.


            Akademici ale varují, že jsou normy příliš vágní. „Panuje velká obava, kam budou zákony v paragrafovém znění nasměrovány,“ řekl rektor Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně Vladimír Večerek. Proto apelují na to, aby se sporné body vyjasnily nyní.


            Rektoři chtějí ještě jednat o školném či o pravomoci rad vysokých škol, které mají nově na půdě univerzit vzniknout. Na čem se naopak sministrem shodují, je zavedení takzvaného kontraktového financování, kdy by každá škola uzavírala smlouvu se státem na tři nebo i pět let. Proti se ale staví ministerstvo financí. Ve hře je stále také možnost, že vláda věcné záměry neschválí a vrátí je ministrovi k přepracování. „Pokud má vláda jen trošku rozumu a nechce jít do přímé konfrontace a násilného vyvolávání pouličních demonstrací a dalších akcí, tak to podle mého názoru musí vrátit k přepracování,“ řekl LN emeritní rektor brněnské Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška. Rektory, podobně jako šéfy akademických senátů přišli před ministerstvo školství podpořit studenti z Univerzity Karlovy, FAMU a dalších škol. Pražští i mimopražští studenti plánují na následující dny sérii debat, happeningů a protestů proti Dobešově vysokoškolské reformě. Jejich aktivity mají eskalovat v týdnu od 27. února do 2. března.


***


Zastal se ministra


Prezident Václav Klaus se zastal nejlepšího polistopadového ministra školství, jak Josefa Dobeše před časem tituloval. Je toho názoru, že vysoké školství je placené z veřejných peněz, a stát má proto právo o něm rozhodovat. Protesty akademiků označil za falešnou hru na akademickou svobodu. Rektor UK Václav Hampl považuje prezidentovu kritiku za nepochopení postoje škol. „Některým částem toho vyjádření je mi obtížno věřit, že je pan prezident takto vyslovil,“ uvedl Hampl.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 05:17

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze